Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia
Proste do przygotowania, kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia. Powstało spontanicznie, z potrzeby skubnięcia czegoś pysznego do kawy. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, robi się je szybko, ale trzeba je dobrze schłodzić. Krem jest gładki i aksamitny, lekko tężeje. Ważne, żeby dobrze przygotować budyń i użyć czekolady o wysokiej zawartości kakao. Najlepiej min. 80%. Wtedy krem zgęstnieje, ciasto ładnie się pokroi, ale krem pozostanie delikatny. Biszkopty nasączone są kawą wymieszaną z Amaretto. Dla przełamania smaku dolną warstwę biszkoptów warto posmarować gęstym dżemem lub konfiturą. Idealnie, jeśli będzie kwaskowa np. z malin, wiśni, porzeczki. Ja użyłam ze śliwek z cynamonem. Pyszności.
Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia - wskazówki
Biszkopty – najlepsze będą podłużne biszkopty włoskie savoiardi lub ladyfingers.
Czasem można znaleźć idealnie proste biszkopty (savoiardi zwykle takie są i mocniej chłoną nasączenie), które ładnie i równo układają się w formie i nie ma dzięki temu „prześwitów”. To bardzo fajne, ponieważ spód jest szczelny i krem nie wleje się mocno pomiędzy biszkopty. Jeśli nie znajdziecie takich biszkoptów, tylko te z szerszymi końcami, to można je przyciąć na równo. Wtedy spód będzie szczelny.
Dolną warstwę biszkoptów nasączajcie krótko, dosłownie chwila w kawie i do formy. Na górę idzie też dżem. Jeśli biszkopty zbyt mocno nasiąkną to ciasto będzie się ciężko kroić, a krem jest delikatny.
Górną warstwę biszkoptów można nasączyć mocniej.
Nasączenie – Polecam mocną kawę z dodatkiem Amaretto (można samą kawę), ale nada się też herbata.
Dżem – Może być też konfitura. Ważne, żeby był gęsty. Najlepiej pasować będzie: malina, porzeczka, wiśnia, śliwka, jeżyna.
Ciasto musi się dobrze schłodzić. Najlepiej zostawić je w lodówce na 12 godzin.
Przepis na formę 20×20 cm.
Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia - przechowywanie
Ciasto najlepsze będzie do 2 max 3 dni. Powinno pozostać w lodówce. Może być w formie zabezpieczone folią spożywczą.
Smacznego!
Przepis na kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia:

KREMOWE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 200 g biszkopty podłużne
- 100 ml kawy
- 50 ml Amaretto
Składniki na krem
- 350 ml mleka
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 50 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej mi. 80%
- 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- 2 czubate łyżki gęstego dżemu (np. z malin, porzeczek, śliwek)
- 1 łyżeczka kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Do miseczki wlać 150 ml mleka i wsypać budyń. Rozmieszać dokładnie. Pozostałe 200 ml podgrzać prawie do wrzenia z cukrem, ciągle mieszając wlewać rozmieszany budyń. Gotować, mieszając energicznie, aż budyń mocno zgęstnieje.
- Budyń zdjąć z ognia i od razu dodać posiekaną czekoladę. Energicznie wymieszać. Odstawić budyń do ostudzenia, powinien nabrać temp. pokojowej.
- Do budyniu dodać mascarpone i zblendować na gładki krem.
- Kawę wymieszać w miseczce z Amaretto. Biszkopty krótko namaczać w kawie i układać jeden przy drugim w formie. Opcjonalnie dociąć biszkopty do formy. Na wierzchu rozsmarować delikatnie dżem.
- Na biszkopty wylać krem, wyrównać. Pozostałe biszkopty namoczyć w kawie z Amaretto (można je mocniej nasączyć) i ułożyć na kremie.
- Ciasto włożyć do lodówki na min. 10 godzin. Po tym czasie posypać kakao.