Cofnij
kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia

KREMOWE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Joanna | Chocololo
Proste do przygotowania ciasto z pysznym, gładkim kremem czekoladowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g biszkopty podłużne
  • 100 ml kawy
  • 50 ml Amaretto

Składniki na krem

  • 350 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej mi. 80%
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 2 czubate łyżki gęstego dżemu (np. z malin, porzeczek, śliwek)
  • 1 łyżeczka kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miseczki wlać 150 ml mleka i wsypać budyń. Rozmieszać dokładnie. Pozostałe 200 ml podgrzać prawie do wrzenia z cukrem, ciągle mieszając wlewać rozmieszany budyń. Gotować, mieszając energicznie, aż budyń mocno zgęstnieje.
  • Budyń zdjąć z ognia i od razu dodać posiekaną czekoladę. Energicznie wymieszać. Odstawić budyń do ostudzenia, powinien nabrać temp. pokojowej.
  • Do budyniu dodać mascarpone i zblendować na gładki krem.
  • Kawę wymieszać w miseczce z Amaretto. Biszkopty krótko namaczać w kawie i układać jeden przy drugim w formie. Opcjonalnie dociąć biszkopty do formy. Na wierzchu rozsmarować delikatnie dżem.
  • Na biszkopty wylać krem, wyrównać. Pozostałe biszkopty namoczyć w kawie z Amaretto (można je mocniej nasączyć) i ułożyć na kremie.
  • Ciasto włożyć do lodówki na min. 10 godzin. Po tym czasie posypać kakao.
Słowo kluczowe amaretto, budyń, ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto z budyniem, kawa, krem czekoladowy, krem z mascarpone, mascarpone