2czubate łyżkigęstego dżemu (np. z malin, porzeczek, śliwek)
1łyżeczkakakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Do miseczki wlać 150 ml mleka i wsypać budyń. Rozmieszać dokładnie. Pozostałe 200 ml podgrzać prawie do wrzenia z cukrem, ciągle mieszając wlewać rozmieszany budyń. Gotować, mieszając energicznie, aż budyń mocno zgęstnieje.
Budyń zdjąć z ognia i od razu dodać posiekaną czekoladę. Energicznie wymieszać. Odstawić budyń do ostudzenia, powinien nabrać temp. pokojowej.
Do budyniu dodać mascarpone i zblendować na gładki krem.
Kawę wymieszać w miseczce z Amaretto. Biszkopty krótko namaczać w kawie i układać jeden przy drugim w formie. Opcjonalnie dociąć biszkopty do formy. Na wierzchu rozsmarować delikatnie dżem.
Na biszkopty wylać krem, wyrównać. Pozostałe biszkopty namoczyć w kawie z Amaretto (można je mocniej nasączyć) i ułożyć na kremie.
Ciasto włożyć do lodówki na min. 10 godzin. Po tym czasie posypać kakao.
Słowo kluczowe amaretto, budyń, ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto z budyniem, kawa, krem czekoladowy, krem z mascarpone, mascarpone