Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Bardzo prosto i w dalszej części wszystkiego się dowiecie. Kandyzowana skórka przydaje się do wielu deserów i wypieków, szczególnie świątecznych. Możecie ją wykorzystać do czekoladowych ciast, serników lub posypać nią makowiec, pączki. Co roku przygotowuję skórkę na początku grudnia i wykorzystuje ją na Święta do masy makowej lub sernika posypując jego czekoladową polewę. Czasem dodaję ją też do herbaty. Nie przepadam za skórką w syropie, lubię jak jest dość sypka i łatwo można odmierzyć właściwą ilość do ciasta. Taki jest ten przepis.
kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa - wskazówki

Pomarańcze – Wybierzcie pomarańcze z grubą, pomarszczoną skórką. Najlepiej, żeby były bio ze względu na wszelkie woski i pestycydy. Chociaż przyznam, że zdarza mi się robić skórkę po prostu z pomarańczy dostępnych w najbliższym warzywniaku.

Trzeba je dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Nacinamy ją na krzyż na głębokość skórki i ściągamy ją. Później ćwiartki kroimy skórki jeszcze raz wzdłuż na pół.  Filetujemy, czyli usuwamy białą część, która jest gorzka. Można ją usunąć całą i zostawić cieniutką skórkę, ale mi np. ta gorycz nie przeszkadza i zostawiam odrobinę białej części, żeby skórki nie były za cienkie.

Gdy pokroicie je w paski, to jeszcze podgotujemy je 10-15 minut.

Skórki pomarańczowe smażymy w garnuszku ok. 40 do 60 minut na niewielkim ogniu. Zbyt długie smażenie może spowodować scukrzenie skórki lub sprawić, że będzie twarda. Na 3 pomarańcze 40 minut w zupełności powinno wystarczyć. Skórka zrobi się błyszcząca i szklista.

Usmażone skórki wykładamy na kratkę do studzenia i zostawiamy do wysuszenia na noc i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Przepis na ok. 250 g gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa - przechowywanie

Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce w słoiczku nawet do 2 miesięcy.

kandyzowana skórka pomarańczowa

Smacznego!

kandyzowana skórka pomarańczowa

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Joanna | chocololo.pl
Kandyzowana skórka pomarańczowa do ciast i deserów. Niezastąpiona do świątecznych wypieków.
Przepis na ok. 250 g gotowej skórki.

SKŁADNIKI
  

  • 3 duże pomarańcze
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 125 ml wody (½ szklanki)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Naciąć skórkę wzdłuż na krzyż i ściągnąć ją. Przekroić ćwiartki skórki na pół i usunąć białą, wewnętrzną część.
  • Skórki pokroić na paski, włożyć do garnuszka, zalać wodą tak, żeby zakryła skórki i zagotować. Gotować 10 minut i odsączyć na sicie.
  • Skórki z powrotem włożyć do garnuszka, wlać pół szklanki wody i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając ciągle, aż cukier się rozpuści. Skórki zaczną się smażyć. Zostawić je na na niewielkim ogniu lekko bulgoczące i przemieszać co 10 minut. Skórki smażyć 40 minut, powinny być szkliste i błyszczące.
  • Przygotować kratkę do studzenia, pod spód położyć folię (jakby kapał syrop). Paski skórki układać w odstępach na kratce i zostawić na 6-12 godzin do wysuszenia.
  • Po tym czasie skórki pokroić na kosteczki, przełożyć do słoika.
Słowo kluczowe boże narodzenie, pomarańcze, skórka pomarańczowa, święta
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo