• 0

    Brak produktów w koszyku.

Drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą

Przepis na drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą musi trafić na Waszą listę słodkości do zrobienia. Wielkie bułki drożdżowe (można zrobić więcej mniejszych) wypełnione twarogiem z dodatkiem białej czekolady i podprażonymi jabłkami z cynamonem to cudo. Mięciutkie, puszyste, pachnące, gorące, maślane, cynamonowe cudo. Polecam do jabłek dodać dwie łyżki Amaretto, doda pięknego aromatu. Na wierzchu obowiązkowo pojawić się musi kruszonka. Samo ciasto drożdżowe jest maślane, rośnie pięknie, nie jest zbyt słodkie. Słodkie jest za to nadzienie, więc razem komponują się rewelacyjnie.
przepis na najlepsze drożdżowe bułeczki z serem i jabłkami

Drożdżowe bułki z serem, jabłkami i białą czekoladą - wskazówki

Ciasto drożdżowe.

Najlepiej wyrobić ciasto mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Mleko – Zwykłe mleko 2% (lub tłustsze 3,2%). Powinno być letnie, takie lekko ciepłe, ale nie gorące.

 

Masa serowa.

Biała czekolada – Rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Żółtko – W temperaturze pokojowej.

Twarogu nie blendować ani nie miksować z resztą składników (tak jak np. do niektórych serników), ponieważ może zrobić się zbyt rzadki, aby napełnić nim bułeczki. Całość trzeba wymieszać szpatułką.

 

Jabłka z cynamonem.

Jabłka – Użyłam dość twardych i słodkich owoców, które nie rozpadły się podczas duszenia.

Amaretto – Nie jest niezbędne, można je pominąć.

Jeżeli Wasze jabłka są kwaśne, można dodać więcej cukru. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie, to zamiast Amaretto dodajcie 2 łyżki soku z cytryny.

Jabłek nie dusimy długo. Muszą zmięknąć i puścić sok, który trzeba zredukować. Dobrze, aby kostki jabłek zachowały swój kształt. Lepiej więc użyć twardszej odmiany jabłek i dusić je maksymalnie 10 minut.

 

Kruszonka.

Masło do kruszonki Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Przepis na 6 sporych drożdżówek (można zrobić mniejsze, spokojnie wyjdzie 8-10).

drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą pyszne

Drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą - przechowywanie

Bułeczki drożdżowe z serem i jabłkami są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.

bułki drożdżowe z serem, jabłkami i białą czekoladą

Smacznego!

Przepis na drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą:

drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą

DROŻDŻÓWKI Z SEREM, JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki wypełnione twarogiem z białą czekolada i prażonymi jabłkami.
Przepis na 6 dużych bułek (można zrobić 8-10).
Rodzaj Dessert

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 90-100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)

Składniki na jabłka

  • 2 małe jabłka (ok. 400 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie; lub sok z cytryny jeżeli jabłka są bardzo słodkie)

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła zimnego

Dodatkowo

  • żółtko rozbełtane z łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzewać chwilę na średnim ogniu, aż cukier lekko się zarumieni. Od razu dodać jabłka, cynamon i wymieszać dokładnie.
  • Do jabłek dodać Amaretto i dusić 5 minut, aż jabłka puszczą sok. Zdjąć pokrywkę, smażyć jabłka jeszcze przez 3-5 minut. Sok powinien się zredukować a jabłka zmięknąć.
  • Odłożyć jabłka do ostudzenia.

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie bułeczek

  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
  • W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem/cukrem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć jabłka. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
Słowo kluczowe amaretto, bułeczki, bułeczki drożdżowe, cynamon, drożdżówki, drożdżówki z jabłkami, drożdżówki z serem, jabłka, twaróg

Zobacz także:

drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami
drożdżówki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x