1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
Składniki na masę serową
200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
90-100gczekolady białej
1łyżeczkacukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
1żółtko(w temp. pokojowej)
Składniki na jabłka
2małe jabłka(ok. 400 g)
1łyżkamasła
1łyżeczkacynamonu
2łyżkiAmaretto(opcjonalnie; lub sok z cytryny jeżeli jabłka są bardzo słodkie)
Składniki na kruszonkę
50gmąki pszennej
25gcukru pudru
25gmasła zimnego
Dodatkowo
żółtko rozbełtane z łyżką mleka(do posmarowania bułeczek)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
Przygotowanie jabłek
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzewać chwilę na średnim ogniu, aż cukier lekko się zarumieni. Od razu dodać jabłka, cynamon i wymieszać dokładnie.
Do jabłek dodać Amaretto i dusić 5 minut, aż jabłka puszczą sok. Zdjąć pokrywkę, smażyć jabłka jeszcze przez 3-5 minut. Sok powinien się zredukować a jabłka zmięknąć.
Odłożyć jabłka do ostudzenia.
Przygotowanie kruszonki
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
Przygotowanie bułeczek
Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem/cukrem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć jabłka. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
Słowo kluczowe amaretto, bułeczki, bułeczki drożdżowe, cynamon, drożdżówki, drożdżówki z jabłkami, drożdżówki z serem, jabłka, twaróg