Cofnij
drożdżówki z serem, jabłkami i białą czekoladą

DROŻDŻÓWKI Z SEREM, JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki wypełnione twarogiem z białą czekolada i prażonymi jabłkami.
Przepis na 6 dużych bułek (można zrobić 8-10).
Rodzaj Dessert

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 90-100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)

Składniki na jabłka

  • 2 małe jabłka (ok. 400 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie; lub sok z cytryny jeżeli jabłka są bardzo słodkie)

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła zimnego

Dodatkowo

  • żółtko rozbełtane z łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzewać chwilę na średnim ogniu, aż cukier lekko się zarumieni. Od razu dodać jabłka, cynamon i wymieszać dokładnie.
  • Do jabłek dodać Amaretto i dusić 5 minut, aż jabłka puszczą sok. Zdjąć pokrywkę, smażyć jabłka jeszcze przez 3-5 minut. Sok powinien się zredukować a jabłka zmięknąć.
  • Odłożyć jabłka do ostudzenia.

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie bułeczek

  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Przygotowanie masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
  • W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem/cukrem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i wyłożyć jabłka. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
Słowo kluczowe amaretto, bułeczki, bułeczki drożdżowe, cynamon, drożdżówki, drożdżówki z jabłkami, drożdżówki z serem, jabłka, twaróg