Czekoladowy krem Oreo (do tortu)

Czekoladowy krem Oreo (do tortu)

Delikatnie czekoladowy krem Oreo do tortu, ale sprawdzi się także do innych deserów. To krem przygotowany z mascarpone, jest też czekolada więc wychodzi gęsty i stabilny. Oczywiście będzie idealnie pasował do Waszych czekoladowych tortów, a we wskazówkach znajdziecie propozycje na łączenie go z innymi smakami. Czekoladowy krem Oreo trzeba zacząć przygotowywać dzień wcześniej, ponieważ czekolada rozpuszczona w śmietance musi się dobrze schłodzić. Polecam Wam go gorąco, podobnie jak krem z Oreo w wersji śmietankowej. Razem również komponują się świetnie.
czekoladowy krem oreo do tortu

Czekoladowy krem Oreo - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do czekoladowego kremu Oreo?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. 

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.

Ciasteczka Oreo – Wykorzystałam oryginalne ciastka, nie wiem jak krem wyjdzie zamiennikami, choć podejrzewam, że powinno być ok.

Czekolada – Do kremu potrzebna jest czekolada gorzka min. 60% kakao i czekolada mleczna. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 74%.

Jeśli macie ochotę, można do kremu dodać ziarenka z laski wanilii. Dodajemy je do mascarpone i chwilę miksujemy przed dodaniem śmietanki z czekoladą. Nada się także ekstrakt lub pasta waniliowa.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty i mniej stabilny, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 100 gram.

 

Przygotowanie czekoladowego kremu Oreo i wskazówki.

  1. Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę.
  2. Następnie, śmietankę trzeba podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można zostawić na najmniejszym gazie, ale bardzo pilnować, żeby nic się nie przypaliło) i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.

Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?

W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.

    3. Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.

     4. Następnego dnia kruszymy/kroimy ciasteczka na małe kawałki. Nie na okruszki, tylko na drobne kawałki, mogą gdzieniegdzie być też większe sztuki.

   5. Do miski dajemy mascarpone i chwilkę je miksujemy, następnie dodajemy schłodzoną śmietankę z czekoladą. Ubijamy krem dość krótko, 1-2 minuty wystarczy.

     6. Do kremu wsypujemy ciastka i delikatnie, szpatułką je mieszamy. Nie mieszajcie zbyt długo, żeby krem się nie zwarzył.

 

Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ubijamy do momentu, gdy widać już wyraźne ślady po mieszadle.

Po dodaniu ciastek mieszamy krem krótko, ponieważ długie mieszanie i same ciasteczka mogą powodować warzenie.

krem oreo do tortu z czekoladą

Dodatkowe informacje:

Przygotowany krem Oreo z czekoladą wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego kremu z Oreo, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce). Wykorzystujemy go od razu.

– Można nałożyć na niego lub pod odrobinę frużeliny lub cienką warstwę dżemu/konfitury.

 

Do czekoladowego kremu Oreo pasują:

– kawa – kremy i musy kawowe i kawowe nasączenie

– owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, brzoskwinie z puszki, banany)

– żelki owocowe z wymienionych wyżej owoców

musy i kremy z wymienionych wyżej owoców np. mus malinowy

– czekolada – kremy i musy czekoladowe

– orzechy – laskowe, masło orzechowe i kremy i musy z masła orzechowego

– karmel, kajmak i krówki np. krem krówkowy

– kokos np. mus kokosowy

 

Do czego jeszcze można wykorzystać czekoladowy krem Oreo?

To pyszny krem, który sprawdzi się nie tylko do tortów. Z większymi kawałkami ciastek nie nadaje się do dekoracji, ponieważ może zatykać tylki, ale można wykorzystać także go do:

Babeczek i mini serniczków.

Ciast, tart, serników. Można podawać z nim ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch).

Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie np. czekoladowy z łyżką kremu. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.

czekoladowy krem oreo do tortu

Przepis na czekoladowy krem Oreo do tortu:

czekoladowy krem oreo do tortu

CZEKOLADOWY KREM OREO (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy krem do tortu z kawałkami ciasteczek Oreo.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mascarpone
  • 8 ciastek Oreo (ok. 88 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę zblendować na gładko, przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 12 godzin, najlepiej przez noc.
  • Ciastka pokroić na drobne kawałki. Odłożyć.
  • W misce chwilę zmiskować (kilka sekund) mascarpone i dolać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Ubijanie zajmie ok. 1-2 minuty.
  • Do kremu wsypać ciastka i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki.
  • Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem Oreo z czekoladą wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem Oreo, krem Oreo do tortu

Zobacz także:

krem Oreo do tortu
krem Oreo do tortu
krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo