Czekoladowo-wiśniowe ciasto musowe bez pieczenia
Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasto musowe czekoladowo-wiśniowe bez pieczenia. To połączeniu musu czekoladowego i wiśniowego na podłużnych, zanurzonych wcześniej w mocnej kawie biszkoptach. Coś pysznego! Ciasto czekoladowo-wiśniowe wygląda ślicznie, na żywo wiśniowy mus ma jeszcze bardziej soczystą i różową barwę. Ozdobiłam je nieco walentynkowo, ponieważ walentynki już niebawem, a jego kolor jest bardzo walentynkowy. Mam drobne foremki na czekoladowe ozdoby, więc wystarczy wypełnić je czekoladą, schłodzić i wyjąć. Są w kształcie serduszek i takich okrągłych talarków z serduszkiem w środku. Wierzch możecie opcjonalnie polać czekoladą lub zrobić np. czekoladowa kratkę. Przepis na proporcje znajdziecie np. w Cieście Michałku. Polecam Wam bardzo.
Czekoladowo-wiśniowe ciasto musowe bez pieczenia - wskazówki
Spód do ciasta czekoladowo-wiśniowego.
Biszkopty – najlepsze będą podłużne biszkopty włoskie savoiardi lub ladyfingers.
Czasem można znaleźć idealnie proste biszkopty (savoiardi zwykle takie są i mocniej chłoną nasączenie), które ładnie i równo układają się w formie i nie ma dzięki temu „prześwitów”. To bardzo fajne, ponieważ spód jest szczelny i mus nie wleje się mocno pomiędzy biszkopty. Jeśli nie znajdziecie takich biszkoptów, tylko te z szerszymi końcami, to można je przyciąć na równo. Wtedy spód będzie szczelny.
Nasączenie – Polecam mocną kawę lub kawę z dodatkiem Amaretto, ale nada się też herbata (także z cytryną).
Przygotowanie formy przed wlaniem musu.
Zazwyczaj forma 20×20 cm nieco rozszerza się na boki (zależy też od producenta). To jednak sprawia, że te boczne kawałki ciasta mogą być nieco nierówne (lekko pochylać się, no tak jak forma). To nie jest jakiś ogromny mankament, ale można temu zapobiec, dodatkowo ciasto będzie nieco wyższe 😉
Polecam przed ułożeniem biszkoptów, wyłożyć formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał on chociaż 2 cm ponad formę. Dodatkowo, gdy biszkopty będą już w formie, warto dać np. złożone (2-3 razy; chodzi o grubość) kartki papieru (np. A4 na jeden bok) między papier do pieczenia a formę, co wypełni przestrzeń między biszkoptami i formą (jeżeli nie jest ona prosta, a rozszerza się ku górze), dociśnie do nich papier do pieczenia, tak że ciasto ostatecznie będzie mieć równe boki.
Sprawa zmienia się, gdy używacie równego kwadratowego rantu i folii rantowej. Wtedy tylko wyłóżcie go folią rantową lub papierem i gotowe.
Mus czekoladowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. Nie jest to błąd. W 100 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi więc być ona schłodzona. Natomiast 250 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Śmietanki nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.
Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz przygotować ciasto w większej formie?
- Jeżeli chcesz zrobić ciasto w dużej blaszce 40×25 cm – zwiększ składniki x2.5.
- Blacha 36×23 cm – zwiększ składniki x2.
- Blaszka 28×23 – zwiększ składniki 1.6
- Okrągła forma 22 cm – pozostaw taką samą ilość składników.
Czekoladowo-wiśniowe ciasto musowe - przechowywanie
Rewelacyjne ciasto czekoladowo-wiśniowe można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na czekoladowo-wiśniowe ciasto musowe bez pieczenia:
CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE CIASTO MUSOWE BEZ PIECZENIA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 80-100 ml mocnej kawy
Składniki na mus czekoladowy
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 36%
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka mocnej kawy instant (opcjonalnie)
- 1½ łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody
Składniki na mus wiśniowy
- 200 g wiśni mrożonych + 50 ml wody
- 1 op. galaretki wiśniowej
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo/opcjonalnie
- czekoladowe ozdoby np. serduszka, wiórki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę wyłożyć papierem. Podłużne biszkopty nasączyć kawą (bardzo krótko, ponieważ mocno chłoną płyn) i wyłożyć ściśle spód.
- Formę z ciastem przygotować do wlania musu*.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- 100 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę i zdjąć z ognia.
- Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
- Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
- Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
- Przygotowany mus wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę przed wyłożeniem musu wiśniowego.
Przygotowanie musu wiśniowego
- Wiśnie dać do garnuszka, wlać wodę i zagotować. Wiśnie powinny puścić sporo soku i zrobić się miękkie. Gotujemy je pod przykryciem na średnim ogniu, płyn nie powinien odparować. Zajmie to kilka minut.
- Wiśnie zdjąć z ognia i do gorących energicznie wmieszać galaretkę. Następnie przelać wszystko do większej miski i zblendować na gładką masę. Odstawić do ostudzenia, masa powinna pozostać płynna.
- Śmietankę ubić na puszystą, gęstą masę (nie na sztywno) i delikatnie szpatułką wmieszać ją do wiśniowej masy, następnie wylać mus na schłodzony mus czekoladowy.
- Całe ciasto schłodzić ok. 6 godzin, najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Po tym czasie ciasto można ozdobić czekoladą.