Cofnij
czekoladowo-wiśniowe ciasto bez pieczenia

CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE CIASTO MUSOWE BEZ PIECZENIA

Joanna | Chocololo
Przepyszne, delikatne i puszyste ciasto musowe z czekoladą i wiśniami, bez pieczenia.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 80-100 ml mocnej kawy

Składniki na mus czekoladowy

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka mocnej kawy instant (opcjonalnie)
  • łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

Składniki na mus wiśniowy

  • 200 g wiśni mrożonych + 50 ml wody
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo/opcjonalnie

  • czekoladowe ozdoby np. serduszka, wiórki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem. Podłużne biszkopty nasączyć kawą (bardzo krótko, ponieważ mocno chłoną płyn) i wyłożyć ściśle spód.
  • Formę z ciastem przygotować do wlania musu*.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę i zdjąć z ognia.
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
  • Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
  • Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Przygotowany mus wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę przed wyłożeniem musu wiśniowego.

Przygotowanie musu wiśniowego

  • Wiśnie dać do garnuszka, wlać wodę i zagotować. Wiśnie powinny puścić sporo soku i zrobić się miękkie. Gotujemy je pod przykryciem na średnim ogniu, płyn nie powinien odparować. Zajmie to kilka minut.
  • Wiśnie zdjąć z ognia i do gorących energicznie wmieszać galaretkę. Następnie przelać wszystko do większej miski i zblendować na gładką masę. Odstawić do ostudzenia, masa powinna pozostać płynna.
  • Śmietankę ubić na puszystą, gęstą masę (nie na sztywno) i delikatnie szpatułką wmieszać ją do wiśniowej masy, następnie wylać mus na schłodzony mus czekoladowy.
  • Całe ciasto schłodzić ok. 6 godzin, najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Po tym czasie ciasto można ozdobić czekoladą.

WSKAZÓWKI

* Polecam przed ułożeniem biszkoptów, wyłożyć formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał on chociaż 2 cm ponad formę. Dodatkowo, gdy biszkopty będą już w formie, warto dać np. złożone (2-3 razy; chodzi o grubość) kartki papieru (np. A4 na jeden bok) między papier do pieczenia a formę, co wypełni przestrzeń między biszkoptami i formą (jeżeli nie jest ona prosta, a rozszerza się ku górze), dociśnie do nich papier do pieczenia, tak że ciasto ostatecznie będzie mieć równe boki.