Czekoladowo-orzechowe deserki a’la eklerki (bez pieczenia)

Czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki (bez pieczenia)

Muszę przyznać, że te czekoladowo-orzechowe deserki a’la eklerki są bardzo smaczne i wyglądają efektownie. Na pewno będą idealne na wszelkie imprezy. Robi się je szybko, wystarczy w sumie kilka składników, a sam przepis jest bardzo prosty. Do zjedzenia są gotowe po godzinie w lodówce, choć lepiej przygotować je z wyprzedzeniem. Po nocy w lodówce mają idealną konsystencję, lekko miękną, a smaki przegryzają się. Przepis na te cuda znalazłam w internecie, dokładnie na tej stronie – Kookmutsjes. Prawie nic nie zmieniłam w przepisie. Jedynie nie namaczałam biszkoptów w mleku z nutellą, a podmieniłam ją na gorzką czekoladę. Nie chciałam żeby całość była za słodka, a biszkopty za miękkie. Mleko z czekoladą lekko je nawilżają, ale w lodówce z wierzchu trochę twardnieją, przez co całość można chwycić do ręki i jeść. Polecam Wam gorąco ten przepis.
czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki (4)

Czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania deserków:

Biszkopty – podłużne biszkopty włoskie savoiardi lub ladyfingers.

Włoskie biszopty savoiardi potrafią chłonąć więcej nasączenia, więc można nasączać je kilka sekund dłużej.

Mascarpone – powinno być zimne, prosto z lodówki.

Krem czekoladowo-orzechowy – użyłam popularnej nutelli i polecam ją, ponieważ ładnie łączy się z mascarpone. Nie testowałam innych tego typu kremów w tej kombinacji, więc nie wiem, czy też się nadadzą.

Mleko – Najzwyklejsze mleko, sama użyłam 3,2%.

Czekolada – W mleku rozpuszczamy czekoladę gorzką, ale polecam taką o niższej zawartości kakao ok. 60%. Nada się także deserowa. Czekolady z większą zawartością kakao sprawią, że mleko będzie gęstsze i mniej wsiąknie w biszkopty, dodatkowo mocniej stwardnieje w lodówce.

Orzechy laskowe – Pieczone orzechy, obrane ze skórek. Można kupić już upieczone lub upiec samodzielnie. W sklepach znajdziecie także gotowe, siekane i podprażone orzechy. One także będą ok.

Pieczenie orzechów laskowych.

Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

czekoladowo-orzechowe deserki jak eklerki krok po kroku

Przygotowanie czekoladowo-orzechowych eklerków bez pieczenia – kilka wskazówek.

  • Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy w nim czekoladę, którą trzeba odstawić do ostudzenia.
  • Krem z mascarpone i nutelli miksujemy lub mieszamy szpatułką. Można posmarować nim biszkopty przy pomocy noża  lub łyżki, a pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Można także od razu nałożyć krem do worka z tylką. Do nakładania kremu pomiędzy biszkopty używałam innej tylki niż do dekoracji. Dekoracje zrobione są tylką Wilton 104.
  • Na połowę biszkoptów nakładamy porcję kremu i dociskamy drugi biszkopt. Z zewnątrz biszkopty smarujemy cienką warstwą kremu i dokładnie namaczamy z każdej strony w mleku z czekoladą.
  • Całość obtaczamy delikatnie w posiekanych orzechach i odkładamy. Można odkładać bezpośrednio na talerz, ale warto wykorzystać zwykłe papilotki do muffinek. Mogą być białe, ja użyłam złotych, nawiązując trochę do Ferrero Rocher, którymi inspirowane są te a’la eklerki.
  • Pozostałym kremem obficie dekorujemy deserki.

Przepis na 6 deserków a’la eklerki.

czekoladowo-orzechowe deserki jak eklerki krok po kroku 2

Czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki - przechowywanie

Deserki a’la eklerki z nutellą najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Mogą w niej pozostać do 3 dni.

Po przygotowaniu deserki są gotowe już po godzinie w lodówce (choć lepiej dać im ze 2 godziny). Najbardziej  jednak polecam zostawić je na noc w lodówce. Odrobinę zmiękną, a smaki przegryzą się.

czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki (3)

Smacznego!

Przepis na czekoladowo-orzechowe deserki a’la eklerki (bez pieczenia):

czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE DESERKI A'LA EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | Chocololo
Pyszne deserki bez pieczenia z podłużnych biszkoptów, super prostego kremu i orzechów.
Przepis na 6 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 12 biszkoptów podłużnych (ok. 100 g)

Składniki na krem

  • 180 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 180 g nutelli (w temp. pokojowej)

Do namoczenia

  • 100 ml mleka
  • 35 g czekolady gorzkiej ok. 60% lub deserowej

Do obtoczenia

  • 100 g orzechów laskowych (pieczonych i posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować nasączenie. Mleko podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku, dodać połamaną na kostki czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady, przelać do głębszego talerza i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować krem. Do miski dać masacrpone i nutellę, zmiksować lub wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Posiekane orzechy wysypać na talerz.
  • Na połowie biszkoptów (od wewnętrznej strony) wycisnąć porcję kremu i przykryć je pozostałymi biszkoptami. Lekko docisnąć. Z zewnątrz posmarować biszkopty cieniutką warstwą kremu.
  • Złożone biszkopty zanurzać dokładnie z każdej strony w mleku z czekoladą. Następnie delikatnie obtoczyć w posiekanych orzechach.
  • Tak przygotowane biszkopty odkładać na talerz lub do papilotek (takich na muffinki) wcześniej lekko rozłożonych.
  • Pozostałym kremem udekorować biszkopty. Całość schładzać w lodówce ok. 2 godziny.
Słowo kluczowe ciasto bez pieczenia, deser, deser bez pieczenia, deser czekoladowy, nutella, orzechy laskowe

Zobacz także:

mini babeczki brownie z toffifee
mini babeczki brownie z toffifee
Sernik ferrero rocher
Sernik ferrero rocher
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x