Cofnij
czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE DESERKI A'LA EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | Chocololo
Pyszne deserki bez pieczenia z podłużnych biszkoptów, super prostego kremu i orzechów.
Przepis na 6 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 12 biszkoptów podłużnych (ok. 100 g)

Składniki na krem

  • 180 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 180 g nutelli (w temp. pokojowej)

Do namoczenia

  • 100 ml mleka
  • 35 g czekolady gorzkiej ok. 60% lub deserowej

Do obtoczenia

  • 100 g orzechów laskowych (pieczonych i posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować nasączenie. Mleko podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku, dodać połamaną na kostki czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady, przelać do głębszego talerza i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować krem. Do miski dać masacrpone i nutellę, zmiksować lub wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Posiekane orzechy wysypać na talerz.
  • Na połowie biszkoptów (od wewnętrznej strony) wycisnąć porcję kremu i przykryć je pozostałymi biszkoptami. Lekko docisnąć. Z zewnątrz posmarować biszkopty cieniutką warstwą kremu.
  • Złożone biszkopty zanurzać dokładnie z każdej strony w mleku z czekoladą. Następnie delikatnie obtoczyć w posiekanych orzechach.
  • Tak przygotowane biszkopty odkładać na talerz lub do papilotek (takich na muffinki) wcześniej lekko rozłożonych.
  • Pozostałym kremem udekorować biszkopty. Całość schładzać w lodówce ok. 2 godziny.
Słowo kluczowe ciasto bez pieczenia, deser, deser bez pieczenia, deser czekoladowy, nutella, orzechy laskowe