kilka kropli ekstraktu migdałowego lub waniliowego(opcjonalnie)
Składniki na budyń
2op.budyniu waniliowego/śmietankowego
40gcukru
100gczekolady gorzkiej
600mlmleka
Dodatkowo
200-250gmalin
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta kruchego
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy i ponakłuwać widelcem. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (góra-dół), schodzony spód podpiec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C.
Przygotowanie budyniu i pieczenie ciasta
Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
W misce rozmieszać budyń w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotować w garnuszku, zmniejszyć gaz i powoli wlewać budyń ciągle energicznie mieszając. Podgrzewać całość chwilę ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Budyń zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Gorący budyń wyłożyć na podpieczony spód (także może być gorący). Na budyniu ułożyć maliny, a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta.
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach C (góra-dół). Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia. Kroić po dokładnym ostudzeniu (można przed krojeniem schłodzić 30 minut w lodówce).
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto kruche, czekolada gorzka, maliny