Cofnij
ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI

Joanna | Chocololo
Kruche, maślane ciasto z czekoladowym budyniem i malinami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 30 g kwaśnej śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie)

Składniki na budyń

  • 2 op. budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 40 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 600 ml mleka

Dodatkowo

  • 200-250 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
  • Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
  • Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy i ponakłuwać widelcem. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (góra-dół), schodzony spód podpiec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C.

Przygotowanie budyniu i pieczenie ciasta

  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • W misce rozmieszać budyń w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotować w garnuszku, zmniejszyć gaz i powoli wlewać budyń ciągle energicznie mieszając. Podgrzewać całość chwilę ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • Budyń zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Gorący budyń wyłożyć na podpieczony spód (także może być gorący). Na budyniu ułożyć maliny, a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta.
  • Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach C (góra-dół). Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia. Kroić po dokładnym ostudzeniu (można przed krojeniem schłodzić 30 minut w lodówce).
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto kruche, czekolada gorzka, maliny