• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasto piernikowe z kremem i powidłami

Ciasto piernikowe z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Świąteczne ciasto piernikowe z waniliowym kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi. Pycha. Jeśli macie ochotę na jakieś piernikowe ciasto, ale żeby nie był to konkretnie piernik i chcecie, aby było naprawdę smaczne, skorzystajcie z tego przepisu. To dwa blaty kakaowego ciasta z przyprawą piernikową i powidłami. Pomiędzy aromatycznym ciastem, które smarujemy grubą warstwą powideł śliwkowych jest budyniowy krem. Puszysty i pysznie waniliowy. Na wierzchu nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Dla ozdoby zrobiłam jeszcze kilka paseczków i położyłam połówki suszonych śliwek. Wyszło super.
świąteczne ciasto piernikowe z kremem i powidłami

Ciasto piernikowe z kremem i powidłami - wskazówki do przepisu

Ciasto piernikowe.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Powidła śliwkowe – Gęste i koniecznie w temperaturze pokojowej.            

– Ciasto pieczemy jednocześnie w dwóch osobnych formach. Jest ono delikatne i przekrojenie większego ciasta na dwa blaty stanowiłoby problem. Po pierwsze z podwójnej porcji nie wyjdzie tak wysokie (testowałam), a po drugie traci na puszystości. Można więc upiec dwie blaszki jednocześnie lub, jeśli nie macie dwóch takich samych blaszek, to piec po kolei, ale ciasto przygotować zaraz przed pieczeniem (z połowy porcji). Nie powinno leżeć i czekać na swoją kolej.

Przygotowane ciasto jest gęste i trzeba rozsmarować je równo i cienko na dnie formy. Można mieć wrażenie, że jest go mało. Szybko zobaczycie, że ładnie urośnie. Akurat na zgrabny blat.

– Ciasta nie pieczemy zbyt długo, pierwszy raz patyczek można wbić po 15-16 minutach.

 

Krem budyniowy.                                   

Budyń waniliowy – Użyłam budyniu bez w saszetce 40 gram. Przygotowany budyń będzie bardzo gęsty, trzeba go dokładnie podgrzać, żeby zgęstniał i nie miał mącznego posmaku.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej (ale takiej niższej pokojowej, może być miękkie z lekkim chłodem). Najlepiej użyć masła o zawartości tłuszczu 82-83%. Margaryna zupełnie nie sprawdzi się w przypadku kremu budyniowego, być może się utrze, ale smak nie będzie ten sam.

– Ucieramy masło, aż będzie jasne i puszyste. Jeśli masło podczas ucierania jest zbyt ciepłe, to warto na 5-10 sekund schować je do zamrażarki i ponownie utrzeć.

– Budyń dodajemy stopniowo w małych porcjach.

– Na samym końcu zawsze ubijam przez chwilę krem na najwyższych obrotach.

 

Polewa czekoladowa.

 Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.

Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.

 

Przepis na formę 20×20 cm.

Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.

przepis na ciasto piernikowe z kremem i powidłami

Ciasto piernikowe z kremem i powidłami - przechowywanie

Czekoladowe świąteczne ciasto piernikowe z kremem trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 3 dni.

Ciasto najlepiej kroić zaraz po wyjęciu z lodówki i zostawić kawałek/kawałki na ok. 15-20 minut przed podaniem w temperaturze pokojowej. Będzie delikatniejsze, kremy i polewa zmiękną.

Piernikowe ciasto z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Smacznego!

Przepis na ciasto piernikowe z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi:

przepis na ciasto piernikowe z kremem i powidłami

CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM I POWIDŁAMI

Joanna | Chocololo
Kakaowe ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 g powideł śliwkowych (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy

  • 300 ml mleka
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 4 łyżki powideł śliwkowych (duże, czubate łyżki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciast

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 formy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, wlać masło i dodać powidła. Zmiksować krótko, tylko do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, rozsmarować i wyrównać. Piec ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Przygotowanie kremu. 150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
  • Jedno z ciast w formie wysmarować grubo powidłami. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować. Na krem położyć drugie ciasto, wyłożyć na nie resztę powideł i rozsmarować.
  • Ciasto włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Schłodzić ciasto jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, czekolada, krem budyniowy, powidła śliwkowe, przyprawa piernikowa

Zobacz także:

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami
ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami
proste ciasto czekoladowo-piernikowe na święta
proste ciasto czekoladowo-piernikowe na święta
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x