Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C(góra-dół), 2 formy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, wlać masło i dodać powidła. Zmiksować krótko, tylko do połączenia.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, rozsmarować i wyrównać. Piec ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu i ciasta
Przygotowanie kremu. 150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
Jedno z ciast w formie wysmarować grubo powidłami. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować. Na krem położyć drugie ciasto, wyłożyć na nie resztę powideł i rozsmarować.
Ciasto włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy
Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Schłodzić ciasto jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, czekolada, krem budyniowy, powidła śliwkowe, przyprawa piernikowa