Cofnij
przepis na ciasto piernikowe z kremem i powidłami

CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM I POWIDŁAMI

Joanna | Chocololo
Kakaowe ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 120 g cukru drobnego
  • 100 g powideł śliwkowych (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy

  • 300 ml mleka
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 4 łyżki powideł śliwkowych (duże, czubate łyżki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciast

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 formy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, wlać masło i dodać powidła. Zmiksować krótko, tylko do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, rozsmarować i wyrównać. Piec ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Przygotowanie kremu. 150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
  • Jedno z ciast w formie wysmarować grubo powidłami. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować. Na krem położyć drugie ciasto, wyłożyć na nie resztę powideł i rozsmarować.
  • Ciasto włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Schłodzić ciasto jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, czekolada, krem budyniowy, powidła śliwkowe, przyprawa piernikowa