• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasto korzenna krówka

Ciasto korzenna krówka

Wyśmienite ciasto „korzenna krówka” będzie zbierać same pochwały przy świątecznym stole. Składa się z kakaowego biszkoptu z dodatkiem przyprawy piernikowej, puszystego kremu kajmakowego i warstwy korzennych ciasteczek przełożonych kajmakiem. Do kajmakowej warstwy dodałam nieco masła, dzięki czemu jest bardziej stabilna, a przy tym nie traci smaku. Nawet wręcz przeciwnie. Polewa czekoladowa i ciasteczkowe okruszki na wierzchu również przepysznie pasują do ciasta. Całość ładnie się kroi, a szczyt swojej pyszności osiąga na drugi dzień po złożeniu. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
korzenna krówka ciasto idealne na święta

Ciasto korzenna krówka - wskazówki do przepisu

Biszkopt kakaowy.

Jajka – Najlepiej duże w rozmiarze L. Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Dla pewności, czy dobrze się ocieplą (to zależy, czy wyciągacie je z lodówki, jaka jest temp. otoczenia itp.) czas ocieplania ich w wodzie można wydłużyć do 30 minut.

Jajka z cukrem trzeba porządnie ubić. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 12 minut na wysokich obrotach.

Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.

Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.

Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem.

 

Krem kajmakowy.

Śmietanka – Polecam 36% aby krem był nieco bardziej stabilny. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Mascarpone – Również powinno być dobrze schłodzone.

Masa kajmakowa – Powinna być schłodzona w lodówce, aby wszystkie składniki dobrze się ubiły.

Składniki ubijamy przez ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu. Jak mieszadła zaczną zostawiać widoczne ślady, które będą się zaczynać „charakterystycznie rwać”, wtedy kończymy ubijanie.

 

Kajmak z masłem.

– Masę kajmakową podgrzewamy nieco w misce z ciepłą wodą. Zrobi się rzadsza i po ładnie połączy się z rozpuszczonym masłem.

– Masło trzeba ostudzić, ale musi pozostać płynne. Energicznie mieszamy je z masą kajmakową.

– Całość trzeba odstawić, aby przestygła. Powinna lekko zgęstnieć, ale na tyle, żeby można ją było łatwo rozsmarować na biszkoptach. Nie używamy jej od razu, będzie zbyt rzadka i ciastka będą mniej stabilne.

 

Polewa czekoladowa.

Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.

Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.

Przepis na formę 20×20 cm.

Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.

przepis na świąteczne ciasto korzenna krówka

Ciasto korzenne krówka - przechowywanie

Przepyszne ciasto czekoladowe z korzenną nutą i kajmakiem trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobry do 3-4 dni.

korzenna krówka

Smacznego!

Przepis na świąteczne ciasto "korzenna krówka":

korzenna krówka

CIASTO "KORZENNA KRÓWKA"

Joanna | Chocololo
Pyszne, świąteczne ciasto czekoladowe z piernikową nutą, przełożone kremem z kajmakiem i korzennymi ciasteczkami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 60 g mąki
  • 25 g kakao
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (czubate)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem kajmakowy

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo do przełożenia

  • ok. 210 g ciastek korzennych Speculoos
  • 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • 35 g masła

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej
  • pokruszone ciasteczko Speculoos

Do nasączenia biszkoptu

  • 60-80 ml mocnej kawy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, przyprawą piernikową i proszkiem, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 2 równe blaty.

Składanie ciasta

  • Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
  • Przygotowanie kajmaku z masłem. Kajmak (200 g) włożyć do miseczki, a miseczkę do większej miski z ciepłą wodą. Powinien delikatnie się ocieplić. W garnuszku rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia, następnie energicznie wmieszać do kajmaku. Tak przygotowany kajmak odstawić na kilka minut, niech nabierze temp. pokojowej i lekko zgęstnieje.
  • Przygotowanie kremu kajmakowego. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Połowę kremu kajmakowego wyłożyć na nasączony biszkopt. Rozsmarować równo i ułożyć ciasteczka korzenne jedno przy drugim (część będzie trzeba dociąć do wymiaru formy). Na ciasteczka wyłożyć kajmak z masłem, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciastek korzennych. Na ciastka wyłożyć pozostały krem kajmakowy i biszkopt. Biszkopt nasączyć kawą. Ciasto schłodzić min. 8 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polewą polać ciasto, wyrównać, i schłodzić przez 30 minut. Posypać okruszkami ciasteczka korzennego i gotowe.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, krem kajmakowy, przepis na święta

Zobacz także:

ciasto kukułka
ciasto kukułka
czekoladowe ciasto toffi z bezami
czekoladowe ciasto toffi z bezami
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x