Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, przyprawą piernikową i proszkiem, odłożyć.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 2 równe blaty.
Składanie ciasta
Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
Przygotowanie kajmaku z masłem. Kajmak (200 g) włożyć do miseczki, a miseczkę do większej miski z ciepłą wodą. Powinien delikatnie się ocieplić. W garnuszku rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia, następnie energicznie wmieszać do kajmaku. Tak przygotowany kajmak odstawić na kilka minut, niech nabierze temp. pokojowej i lekko zgęstnieje.
Przygotowanie kremu kajmakowego. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
Połowę kremu kajmakowego wyłożyć na nasączony biszkopt. Rozsmarować równo i ułożyć ciasteczka korzenne jedno przy drugim (część będzie trzeba dociąć do wymiaru formy). Na ciasteczka wyłożyć kajmak z masłem, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciastek korzennych. Na ciastka wyłożyć pozostały krem kajmakowy i biszkopt. Biszkopt nasączyć kawą. Ciasto schłodzić min. 8 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
Polewą polać ciasto, wyrównać, i schłodzić przez 30 minut. Posypać okruszkami ciasteczka korzennego i gotowe.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, krem kajmakowy, przepis na święta