Cofnij
korzenna krówka

CIASTO "KORZENNA KRÓWKA"

Joanna | Chocololo
Pyszne, świąteczne ciasto czekoladowe z piernikową nutą, przełożone kremem z kajmakiem i korzennymi ciasteczkami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 60 g mąki
  • 25 g kakao
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (czubate)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem kajmakowy

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo do przełożenia

  • ok. 210 g ciastek korzennych Speculoos
  • 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • 35 g masła

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej
  • pokruszone ciasteczko Speculoos

Do nasączenia biszkoptu

  • 60-80 ml mocnej kawy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, przyprawą piernikową i proszkiem, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 2 równe blaty.

Składanie ciasta

  • Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
  • Przygotowanie kajmaku z masłem. Kajmak (200 g) włożyć do miseczki, a miseczkę do większej miski z ciepłą wodą. Powinien delikatnie się ocieplić. W garnuszku rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia, następnie energicznie wmieszać do kajmaku. Tak przygotowany kajmak odstawić na kilka minut, niech nabierze temp. pokojowej i lekko zgęstnieje.
  • Przygotowanie kremu kajmakowego. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Połowę kremu kajmakowego wyłożyć na nasączony biszkopt. Rozsmarować równo i ułożyć ciasteczka korzenne jedno przy drugim (część będzie trzeba dociąć do wymiaru formy). Na ciasteczka wyłożyć kajmak z masłem, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciastek korzennych. Na ciastka wyłożyć pozostały krem kajmakowy i biszkopt. Biszkopt nasączyć kawą. Ciasto schłodzić min. 8 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polewą polać ciasto, wyrównać, i schłodzić przez 30 minut. Posypać okruszkami ciasteczka korzennego i gotowe.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, krem kajmakowy, przepis na święta