Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Uwielbiam bezmączne ciasto czekoladowe, więc pojawienie się kolejnego przepisu było kwestią czasu. Jak wiecie, na blogu już jest kilka wersji ciasta z różnymi dodatkami. Teraz padło na pistacje. Dostałam w prezencie słoiczek pysznej pasty pistacjowej i chciałam wyjeść ją ze słoiczka. Powstrzymałam się jednak i wykorzystałam ją do kremu. Delikatny, soczyście zielony krem z zaledwie 3 składników. Prosty do przygotowania i pyszny. Do mocno czekoladowego, wręcz musowo-truflowego ciasta czekoladowego idealny. Koniecznie z grubsza posiekajcie pistacje i obficie posypcie ciasto, będzie przepysznie.
ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym - wskazówki

Czekoladowe ciasto bez mąki.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Użyłam czekolady 70%.

Ciasta nie należy piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta (może powstać mały dołek, lub opadnie na równo). Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.

 

Krem pistacjowy.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.

Pasta pistacjowa – 100% pistacji bez dodatków. Może być gładka lub z kawałkami pistacji.

Przepis na tortownicę 18 cm.

ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym - przechowywanie

Pyszne, czekoladowe ciasto można przechowywać w pojemniku lub w formie zabezpieczone folią spożywczą, koniecznie w lodówce. Będzie dobre do 3 dni.

Przed podaniem warto wyciągnąć je wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Smacznego!

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym:

ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

Joanna | Chocololo
Cudnie czekoladowe, musowo-truflowe ciasto bez mąki z kremem pistacjowym.
Przepis na formę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Składniki na krem pistacjowy

  • 150 g mascarpone (schłodzonego)
  • 75 g pasty pistacjowej
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 łyżka posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać i wsypać do miseczki. W garnuszku rozpuścić masło, gorącym zalać czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, powinna być w temp. pokojowej i pozostać płynna.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to 2-3 minuty, cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Masę odstawić dosłownie na chwilę, w tym czasie szybko ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić je.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać czekoladę, ciągle miksować na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, skończyć miksować i szybko wmieszać dużą łyżkę piany z białek (szpatułką). Następnie bardzo delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  • Ciasto piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przepis na krem pistacjowy

  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać pastę pistacjową i ponownie wymieszać.
  • Krem rozsmarować na cieście, posypać pistacjami i gotowe.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, krem pistacjowy, pistacje

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z truskawkami
bezmączne ciasto czekoladowe z truskawkami
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x