Cofnij
ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

Joanna | Chocololo
Cudnie czekoladowe, musowo-truflowe ciasto bez mąki z kremem pistacjowym.
Przepis na formę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Składniki na krem pistacjowy

  • 150 g mascarpone (schłodzonego)
  • 75 g pasty pistacjowej
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 łyżka posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać i wsypać do miseczki. W garnuszku rozpuścić masło, gorącym zalać czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, powinna być w temp. pokojowej i pozostać płynna.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to 2-3 minuty, cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Masę odstawić dosłownie na chwilę, w tym czasie szybko ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić je.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać czekoladę, ciągle miksować na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, skończyć miksować i szybko wmieszać dużą łyżkę piany z białek (szpatułką). Następnie bardzo delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  • Ciasto piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przepis na krem pistacjowy

  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać pastę pistacjową i ponownie wymieszać.
  • Krem rozsmarować na cieście, posypać pistacjami i gotowe.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, krem pistacjowy, pistacje