Ciasteczka Oreo w stylu Crumbl Cookies
Amerykańskie Crumbl Cookies są od jakiegoś czasu bardzo popularne. Ciastka są sporych rozmiarów (choć sprzedają też wersje mini) i na pewno są mega słodkie. Kombinacje smakowe zmieniają się co jakiś czas, powstają nowe sezonowe smaki. Skupię się oczywiście na czekoladowych! Pierwsze, które przygotowałam (bo będzie ich więcej) to ciasteczka Oreo. To duże, czekoladowe ciacha z okruszkami Oreo w środku i kremem maślanym z serkiem śmietankowym. Krem powinien przypominać ten, który znajduje się pomiędzy ciemnymi, kruchymi ciastkami Oreo, a jak wiecie są one nieco przesłodzone. Nie, ja nie dodałam tyle cukru ile polecają w USA do maślanego kremu z serka. Połowa mi w zupełności wystarczyła, choć wiem, że konsystencja powinna być dzięki niemu gęstsza i bardziej lukrowa. Jeśli więc chcecie, dodajcie 400 gram i napisze w komentarzu, czy daliście radę zjeść całe ciastko. Przepis na ciasteczka Oreo w stylu Crumbl Cookies znajdziecie na końcu wpisu. Ciastka są słodkie, miękkie w środku z kruchymi kawałkami ciastek. Krem jest delikatny i słonawy co fajnie podkręca tą mocną słodycz. Ogólnie bardzo polecam wszystkim, którzy lubią mega słodkości.

Ciasteczka Oreo - domowa wersja ciastek Crumbl Cookies - wskazówki
Czekoladowe ciastka.
Masło –Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne. Może mieć dowolną temperaturę, masło i tak roztapiamy.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Wiem, że cukru w tych ciasteczkach jest sporo, ale on nadaje im fajną, właśnie krucho-gumową konsystencję, a jednocześnie ciasteczka nie są suche.
Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego (np. ze sklepów bio). Takie kakao jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe. Możecie nawet się skusić podmienić połowę kakao na czarne kakao, które czasem można dostać w sklepach.
Ciasteczka Oreo – Muszą być bardzo drobno pokruszone, dosłownie na okruszki. Najlepiej zmielić je w malakserze. Ja zmieliłam je blenderem, a użyłam Oreo w wersji z podwójnym kremem.
Ile piec ciasteczka Oreo jak z Crumbl Cookies?
W zupełności wystarczy 12-13 minut w temp. 180 stopni C (góra-dół). Bez termoobiegu. Nie pieczemy ich dłużej, wtedy będą mocniej kruche. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, dopiero po kilku minutach przenosimy je na kratkę do studzenia.

Krem maślany z serkiem śmietankowym.
Masło – Miękkie, w temperaturze pokojowej.
Serek śmietankowy – Koniecznie w temp. pokojowej, inaczej krem może się zwarzyć. Do kremu użyjcie serka Philadelphia lub innego lekko słonego serka śmietankowego. Użyłam Łaciaty, ale myślę, że np. z Piątnicy też będzie ok.
Cukier puder – 200 g cukru musi być.
Cukier waniliowy – Może być wanilinowy, z prawdziwą wanilią lub np. kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Przepis na 8 dużych ciastek o średnicy ok. 9-10 cm ze sporą ilością kremu.

Ciasteczka Oreo (Crumbl Cookies) - przechowywanie
Same ciastka bez kremu mogą pozostać w temp. pokojowej do 5 dni. Powinny być w szczelnym pojemniku. Ciastka Oreo z kremem muszą pozostać w lodówce, także w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3-4 dni.

Smacznego!
Przepis na domowe ciasteczka Oreo jak Crumbl Cookies:

CIASTECZKA OREO (CRUMBL COOKIES)
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciastka
- 125 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru białego
- 80 g cukru brązowego
- 8 ciastek Oreo
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Krem do ciastek
- 270 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej, serek np. łaciaty, philadelphia)
- 120 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- 2 pokruszone ciastka Oreo
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciastek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Ciasteczka Oreo zmielić (razem z nadzieniem) w malakserze lub blenderem na drobne okruszki. Odłożyć.
- Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
- Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać okruszki Oreo.
- Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 8 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
- Ciastka piec 12 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przenieść na kratkę do studzenia. Powinny całkowicie wystygnąć.
Przygotowanie kremu
- W misce utrzeć masło z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta i jasna masa. Zajmie to ok 3-4 minuty.
- Dodać serek i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Krem przenieść do rękawa z dekoracyjną tylką lub nałożyć spore porcje na ciastka łyżką i rozsmarować. Posypać pokruszonymi ciastkami Oreo.