Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Ciasteczka Oreo zmielić (razem z nadzieniem) w malakserze lub blenderem na drobne okruszki. Odłożyć.
Masło roztopić, wlać do miski i dodać cukier biały i brązowy. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajko, wymieszać całość dłuższą chwilę, aby całość lekko się spieniła, a cukier bardziej rozpuścił.
Do mokrych składników wsypać mieszankę mąki, wymieszać do powstania gęstego, lśniącego ciasta. Na końcu wmieszać okruszki Oreo.
Na blachę w dużych odstępach nakładać spore porcje ciasta. Można ulepić 8 kulek w dłoniach lub nałożyć je gałkownicą o pojemności 50 ml.
Ciastka piec 12 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na blaszce na 3-4 minuty, następnie przenieść na kratkę do studzenia. Powinny całkowicie wystygnąć.