Chrupki orzechowe w czekoladzie
Czy ja wymieszałam chrupki orzechowe z czekoladą? Tak. Czy było warto? Tak. Uwielbiam chrupki orzechowe i połączenie masła orzechowego z czekoladą, więc chrupiąc sobie chrupki przyszedł mi do głowy ten pomysł. Banalnie prosty do przygotowania i naprawdę dobry. Jest słodko-słono, jest czekoladowo, jest orzechowo i chrupie. Nie jest to deser wybitny i elegancki, nie jest nawet praktyczny, bo brudzi ręce i nie wytrzyma długo w temperaturze pokojowej, więc musi być w lodówce. Ale jak cudownie go z tej lodówki podjadać! Mówię Wam. Wymieszajcie sobie chrupki orzechowe w czekoladzie i sprawdźcie sami. Poniżej kilka wskazówek do tego skomplikowanego deseru.
Chrupki orzechowe w czekoladzie - wskazówki do przepisu
Chrupki – Użyłam orzechowych chrupek Curly. Jeśli chcecie zamienić je na inne, to powinny być podobne do tych. Chodzi głównie o wielkość i ciężar. Możecie znaleźć chrupki większe i lżejsze, więc będą mieć też większą objętość. Wtedy może zabraknąć czekolady.
Czekolada – Gorzka ok. 60% i mleczna w równej proporcji. Może być też sama mleczna, ale już sama gorzka zdominuje orzechowy smak chrupek.
Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów ziemnych bez dodatków. Może być gładkie lub crunchy (z kawałkami orzeszków).
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy roztopić czekolady z masłem orzechowym, wymieszać z chrupkami, wyłożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki.
Chrupki w czekoladzie można ułożyć na papierze dowolnie. Ja zrobiłam taki bloczek (jak na zdjęciu) i można go było pokroić na kawałki lub odrywać sobie chrupki.
Chrupki w czekoladzie - przechowywanie
Po przygotowaniu chrupki w czekoladzie przechowujemy w lodówce np. w pojemniku spożywczym, żeby były szczelnie zamknięte. Będą dobre do 3-4 dni.
Smacznego!
Przepis na chrupki orzechowe w czekoladzie:

CHRUPKI ORZECHOWE W CZEKOLADZIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 120 g chrupków orzechowych
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 30 g masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
- Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć.
- W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamaną na kostki czekoladę i masło orzechowe. Wymieszać i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
- Chrupki wsypać do miski. Wlać letnią czekoladę z masłem orzechowym i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Wyłożyć chrupki na papier i schować do lodówki na 30 minut.