• 0

    Brak produktów w koszyku.

Chrupki orzechowe w czekoladzie

Chrupki orzechowe w czekoladzie

Czy ja wymieszałam chrupki orzechowe z czekoladą? Tak. Czy było warto? Tak. Uwielbiam chrupki orzechowe i połączenie masła orzechowego z czekoladą, więc chrupiąc sobie chrupki przyszedł mi do głowy ten pomysł. Banalnie prosty do przygotowania i naprawdę dobry. Jest słodko-słono, jest czekoladowo, jest orzechowo i chrupie. Nie jest to deser wybitny i elegancki, nie jest nawet praktyczny, bo brudzi ręce i nie wytrzyma długo w temperaturze pokojowej, więc musi być w lodówce. Ale jak cudownie go z tej lodówki podjadać! Mówię Wam. Wymieszajcie sobie chrupki orzechowe w czekoladzie i sprawdźcie sami. Poniżej kilka wskazówek do tego skomplikowanego deseru.
orzechowe chrupki w czekoladzie

Chrupki orzechowe w czekoladzie - wskazówki do przepisu

Chrupki – Użyłam orzechowych chrupek Curly. Jeśli chcecie zamienić je na inne, to powinny być podobne do tych. Chodzi głównie o wielkość i ciężar. Możecie znaleźć chrupki większe i lżejsze, więc będą mieć też większą objętość. Wtedy może zabraknąć czekolady.

Czekolada – Gorzka ok. 60% i mleczna w równej proporcji. Może być też sama mleczna, ale już sama gorzka zdominuje orzechowy smak chrupek.

Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów ziemnych bez dodatków. Może być gładkie lub crunchy (z kawałkami orzeszków).

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy roztopić czekolady z masłem orzechowym, wymieszać z chrupkami, wyłożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki.

Chrupki w czekoladzie można ułożyć na papierze dowolnie. Ja zrobiłam taki bloczek (jak na zdjęciu) i można go było pokroić na kawałki lub odrywać sobie chrupki.

jak zrobić chrupki orzechowe w czekoladzie

Chrupki w czekoladzie - przechowywanie

Po przygotowaniu chrupki w czekoladzie przechowujemy w lodówce np. w pojemniku spożywczym, żeby były szczelnie zamknięte. Będą dobre do 3-4 dni.

chrupki orzechowe w czekoladzie przepis

Smacznego!

Przepis na chrupki orzechowe w czekoladzie:

chrupki orzechowe w czekoladzie

CHRUPKI ORZECHOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | Chocololo
Przepis wybitnie prosty do przygotowania i zaskakująco smaczny. Połączenie słonych, orzechowych chrupków i czekolady.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g chrupków orzechowych
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamaną na kostki czekoladę i masło orzechowe. Wymieszać i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
  • Chrupki wsypać do miski. Wlać letnią czekoladę z masłem orzechowym i wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Wyłożyć chrupki na papier i schować do lodówki na 30 minut.
Słowo kluczowe chrupki, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło orzechowe

Zobacz także:

czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki
czekoladowo-orzechowe deserki a'la eklerki
wafle z mlekiem w proszku
wafle z mlekiem w proszku
czekoladowy pudding z chałki
czekoladowy pudding z chałki
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x