Bardzo popularny chlebek bananowy, dziś w wersji marmurkowej z czekoladą. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bezglutenowy. Zamiast tradycyjnej mąki można użyć mąki bezglutenowej w równej proporcji z wiórkami kokosowymi. Tekstura ciasta będzie mięsista i pyszna. Podany z garścią owoców stanowi cudowne i smaczne śniadanie.
Składniki (keksówka 21×11 cm):
– 3 bardzo dojrzałe banany
– 2 jajka
– 60 g masła
– 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
– 1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam jak zawsze Schar mix-B, jednak można użyć dowolnej sprawdzonej mąki) + 1 czubata łyżka
– 1 ¼ szklanki wiórków kokosowych
– 50 g czekolady gorzkiej
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
W misce rozgnieść banany, dodać cukier, jajka i wymieszać. Mąkę zmielić razem z wiórkami, gdyż z samych wiórków łatwo się zagapić i zrobić pastę. Do miski z bananami wsypać mąkę, zmielone wiórki, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wmieszać roztopione masło, wziąć 1 łyżkę ciasta i wymieszać z ostudzoną czekoladą. Gdy ładnie się połączą dodać do czekolady jeszcze 1/3 ciasta i kakao. Dobrze wymieszać.
Do pozostałego ciasta (bez czekolady) dosypać czubatą łyżkę mąki i wymieszać.
Wylać 1/3 jasnego ciasta na blaszkę, następnie wylać ciasto czekoladowe i przykryć pozostałą 1/3 jasnego ciasta. Patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki w cieście.
Piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka.