Brazylijskie ciasto marchewkowe

Brazylijskie ciasto marchewkowe

Mam dla Was wyjątkowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe, którego oryginalna brazylijska nazwa to bolo de cenoura. Ma piękny, soczyście pomarańczowy kolor. Jest bardzo miękkie, wilgotne i puszyste w porównaniu do klasycznego ciasta marchewkowego. Przygotowane jest z marchwi, którą blendujemy razem z innymi składnikami na gładką masę. Zajmuje to dosłownie chwilę, a ciasto przygotowuje się ekspresowo. Po upieczeniu musi przestygnąć. W tym czasie trzeba przygotować kakaową polewę. To gęsta, słodka masa wykorzystywana do popularnych w Brazylii trufli Brigadeiro. Składa się z 3 składników, w tym z mleka skondensowanego. Gorącą wylewamy na ostudzone ciasto i odstawiamy, aby chwilę przestygła. To ciekawe, a przede wszystkim pyszne ciasto.
przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe
Surowe ciasto, zaraz przed wylaniem do formy.

Brazylijskie ciasto marchewkowe - wskazówki

Bolo de cenoura – brazylijskie ciasto marchewkowe składniki:

Marchew – Polecam jak najbardziej soczystą i intensywną w kolorze marchewkę.

Marchewkę blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami na ciasto (poza mąką i proszkiem do pieczenia). Jeżeli macie mocny blender lub malakser, to można pokroić ją w nieduże kawałki lub plastry. Jeśli macie słabszy, polecam zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach i dopiero zblendować.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Olej – Rzepakowy, nie zamieniamy na masło.

Cukier – Drobny, biały cukier do wypieków.

Mąka – Tortowa mąka pszenna.

Mleko skondensowane – Gęste, słodzone mleko skondensowane.

przygotowanie brazylijskiego ciasta marchewkowego

Przygotowanie ciasta marchewkowego z Brazylii:

To bardzo proste do przygotowania ciasto, ale trzeba wyposażyć się w dobry blender lub malakser. Musi on zblednować marchewki z pozostałymi składnikami na dość gładką i jednolitą masę. Jeśli nie macie pewności, czy blender da radę z kawałkami marchewek, to warto zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach.

  • W malakserze umieszczamy jajka, marchew, cukier i olej. Blendujemy na gładką masę. i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu ciasta trzeba przygotować polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Pilnujemy masę cały czas, ciągle mieszając. Powinna zacząć lekko bulgotać i zgęstnieć, zrobi się też lśniąca. Zajmie to do 10 min.
  • Polewę wylewamy gorącą na ostudzone ciasto, rozsmarowujemy i opcjonalnie posypujemy czekoladową posypką. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przepis na formę 20×20 cm.

brazylijskie ciasto marchewkowe

Brazylijskie ciasto marchewkowe - przechowywanie

Marchewkowe brazylijskie ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą w formie lub w pojemniku spożywczym. Najlepiej spożyć do 3 dni.

brazylijskie ciasto marchewkowe

Smacznego!

Przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe (bolo de cenoura):

brazylijskie ciasto marchewkowe

BRAZYLIJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE

Joanna | Chocololo
Marchewkowe ciasto o pięknym kolorze z kakaową polewą z mleka skondensowanego.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 150 g marchewki (obranej, pokrojonej drobno lub startej na tarce)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 150 g cukru drobnego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 200 g mleka skondensowanego (gęstego, słodzonego)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do malaksera dać jajka, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
  • Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Do garnuszka wlać mleko skondensowane, dodać masło i kakao. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Ciągle pilnując i mieszając bulgoczącą masę.
  • Po tym czasie masa powinna zgęstnieć, zrobić się błyszcząca. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biszkopt kakaowy, ciasto, ciasto marchewkowe, ciasto na wielkanoc, marchew, mleko skondensowane, wielkanoc

Zobacz także:

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
torta caprese
torta caprese
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x