Brazylijskie ciasto marchewkowe
Mam dla Was wyjątkowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe, którego oryginalna brazylijska nazwa to bolo de cenoura. Ma piękny, soczyście pomarańczowy kolor. Jest bardzo miękkie, wilgotne i puszyste w porównaniu do klasycznego ciasta marchewkowego. Przygotowane jest z marchwi, którą blendujemy razem z innymi składnikami na gładką masę. Zajmuje to dosłownie chwilę, a ciasto przygotowuje się ekspresowo. Po upieczeniu musi przestygnąć. W tym czasie trzeba przygotować kakaową polewę. To gęsta, słodka masa wykorzystywana do popularnych w Brazylii trufli Brigadeiro. Składa się z 3 składników, w tym z mleka skondensowanego. Gorącą wylewamy na ostudzone ciasto i odstawiamy, aby chwilę przestygła. To ciekawe, a przede wszystkim pyszne ciasto.

Brazylijskie ciasto marchewkowe - wskazówki
Bolo de cenoura – brazylijskie ciasto marchewkowe składniki:
Marchew – Polecam jak najbardziej soczystą i intensywną w kolorze marchewkę.
Marchewkę blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami na ciasto (poza mąką i proszkiem do pieczenia). Jeżeli macie mocny blender lub malakser, to można pokroić ją w nieduże kawałki lub plastry. Jeśli macie słabszy, polecam zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach i dopiero zblendować.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Olej – Rzepakowy, nie zamieniamy na masło.
Cukier – Drobny, biały cukier do wypieków.
Mąka – Tortowa mąka pszenna.
Mleko skondensowane – Gęste, słodzone mleko skondensowane.

Przygotowanie ciasta marchewkowego z Brazylii:
To bardzo proste do przygotowania ciasto, ale trzeba wyposażyć się w dobry blender lub malakser. Musi on zblednować marchewki z pozostałymi składnikami na dość gładką i jednolitą masę. Jeśli nie macie pewności, czy blender da radę z kawałkami marchewek, to warto zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach.
- W malakserze umieszczamy jajka, marchew, cukier i olej. Blendujemy na gładką masę. i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasta trzeba przygotować polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu.
- Pilnujemy masę cały czas, ciągle mieszając. Powinna zacząć lekko bulgotać i zgęstnieć, zrobi się też lśniąca. Zajmie to do 10 min.
- Polewę wylewamy gorącą na ostudzone ciasto, rozsmarowujemy i opcjonalnie posypujemy czekoladową posypką. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis na formę 20×20 cm.

Brazylijskie ciasto marchewkowe - przechowywanie
Marchewkowe brazylijskie ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą w formie lub w pojemniku spożywczym. Najlepiej spożyć do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe (bolo de cenoura):

BRAZYLIJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 150 g marchewki (obranej, pokrojonej drobno lub startej na tarce)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 ml oleju
- 150 g cukru drobnego
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 200 g mleka skondensowanego (gęstego, słodzonego)
- 20 g masła
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Do malaksera dać jajka, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
- Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
- Przygotowanie polewy. Do garnuszka wlać mleko skondensowane, dodać masło i kakao. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Ciągle pilnując i mieszając bulgoczącą masę.
- Po tym czasie masa powinna zgęstnieć, zrobić się błyszcząca. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Odstawić całość do całkowitego wystudzenia.