Cofnij
brazylijskie ciasto marchewkowe

BRAZYLIJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE

Joanna | Chocololo
Marchewkowe ciasto o pięknym kolorze z kakaową polewą z mleka skondensowanego.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 150 g marchewki (obranej, pokrojonej drobno lub startej na tarce)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 150 g cukru drobnego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 200 g mleka skondensowanego (gęstego, słodzonego)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do malaksera dać jajka, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
  • Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Do garnuszka wlać mleko skondensowane, dodać masło i kakao. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Ciągle pilnując i mieszając bulgoczącą masę.
  • Po tym czasie masa powinna zgęstnieć, zrobić się błyszcząca. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biszkopt kakaowy, ciasto, ciasto marchewkowe, ciasto na wielkanoc, marchew, mleko skondensowane, wielkanoc