150gmarchewki(obranej, pokrojonej drobno lub startej na tarce)
2jajka(w temp. pokojowej)
120mloleju
150gcukru drobnego
130gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Składniki na polewę
200gmleka skondensowanego(gęstego, słodzonego)
20gmasła
2łyżkikakao
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Do malaksera dać jajka, cukier, olej i marchew (pokrojoną lub startą). Wszystko zmiksować/zblendować na jednolitą, pomarańczową masę.
Do marchewkowej masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy. Do garnuszka wlać mleko skondensowane, dodać masło i kakao. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Ciągle pilnując i mieszając bulgoczącą masę.
Po tym czasiemasa powinna zgęstnieć, zrobić się błyszcząca. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biszkopt kakaowy, ciasto, ciasto marchewkowe, ciasto na wielkanoc, marchew, mleko skondensowane, wielkanoc