Musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
Delikatne i puszyste musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami. To ciasto bez pieczenia, przygotowane na posmarowanych czekoladą herbatnikach. Do tego słodki mus z białej czekolady i mus ze śliwek z cynamonem. Zniknęło ekspresowo. Moje śliwki były bardzo słodkie, oprócz cynamonu dodałam do nich odrobinę soku z cytryny. Jeśli Wasze śliwki będą lekko kwaśne, można pominąć sok z cytryny i dodać łyżkę cukru. Wspomnę jeszcze o tym we wskazówkach. Polecam to ciacho, jest przepyszne i powinno Wam posmakować.
Musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami - wskazówki
Herbatniki – Klasyczne maślane herbatniki.
Czekolada na spód – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna.
Mus z białej czekolady.
Prosty mus z zaledwie 3 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.
Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.
Do musu z białej czekolady użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.
Mus śliwkowy.
Śliwki – Do musu potrzeba 500 g śliwek. To waga śliwek bez pestek, przygotowanych do duszenia.
Jeśli Wasze śliwki są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru lub dać go tylko łyżkę, można też dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Owoce dusimy na średnim ogniu z cukrem i cynamonem przez 5-10 minut. Powinny zrobić się miękkie i zacząć się rozpadać. Nie redukujcie soku, który puszczą śliwki.
Z żelatyną postępujcie dokładnie tak, jak w przypadku musu z białej czekolady.
Przepis na formę 28×23 cm.
Musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami - przechowywanie
Ciasto musowe przechowywać w formie, zabezpieczone folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
MUSOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- ok. 220 g herbatników maślanych
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- 160 ml śmietanki 36%
Składniki na mus z białej czekolady
- 300 g czekolady białej
- 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 180 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
Mus śliwkowy
- 500 g śliwek (bez pestek)
- 2 łyżki cukru
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
- Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.
Przygotowanie musu z białej czekolady
- Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
- Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady*.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
- Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
- Mus wyłożyć na schłodzony spód. Schłodzić minimum 1 godzinę przed przygotowaniem musu śliwkowego.
Przygotowanie musu śliwkowego
- Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Śliwki dać do garnka/na głębszą patelnie. Wsypać cukier i cynamon. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, mieszając często. Śliwki powinny puścić sok i zmięknąć.
- Śliwki przełożyć do miski i zblendować na mus. Żelatynę podgrzać, ma być ciepła i płynna. Wlać ją do śliwek, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
- Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Ostrożnie i delikatnie wmieszać ją szpatułką do śliwek. Mus wyłożyć na mus z białej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc (ok. 10-12 godzin)