Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Delikatne i puszyste – odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami. Ostatnio przygotowane ciasto ze śliwkami zachęciło mnie do innej wersji odwracanego ciasta. To jest delikatniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Po odwróceniu sok z moreli wsiąka w ciasto, spód sprawia też wrażenie lekko niedopieczonego, a w rzeczywistości morelowy wierzch jest niczym pudding. Nie wytrzymałam aż ciasto lekko wystygnie i kroiłam je praktycznie zaraz po odwróceniu spodem do góry. Przyznam, że było przepyszne. Nie mogłam pominąć też gałki lodów śmietankowych. Ciasto jest szybkie do przygotowania, idealne po obiedzie, do kawy… słodkie, z białą czekoladą i kwaśnymi morelami.
Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Morele – Na formę 23 cm potrzeba ok. 8 moreli, to jest ok. 450 g.
Owoce trzeba przekroić na pół i wyjąć pestki, następnie obsypać miąższ cukrem (po prostu dociskamy morele do cukru wysypanego na talerzyk).
Ciasto wylane na owoce powinno przykryć je całkowicie, chociaż mogą być drobinę widoczne (prześwitywać).
Pieczenie – Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem. Jeśli używacie tortownicy z wyjmowanym dnem to możecie wyłożyć papierem dno i boki.
Czas pieczenia wynosi 40-45 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Na patyczku nie powinno być surowego ciasta, może być natomiast wilgotny od soku z moreli.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami - przechowywanie
Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku) ze względu na dużą ilość owoców. Będzie dobre do 2 dni.
Smacznego!
ODWRÓCONE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MORELAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 80 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru drobnego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę moreli
- 8-9 moreli (ok. 450 gram)
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
- Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Obtoczyć je w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i ułożyć na spodzie formy.
- W garnuszku roztopić masło. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do miski. Zalać czekoladę masłem, zostawić na chwilę i wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
- W większej misce wymieszać (trzepaczką;rózgą kuchenną) jajka z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia składników.
- Do jajek powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną czekoladę i mieszać do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać równomiernie na morele i wyrównać. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić morelami do góry. Można kroić ciepłe.