Bardzo prosty przepis na pyszne śliwki w marcepanie i czekoladzie. Robi się je ekspresowo, a smakują wyśmienicie i wyglądają elegancko. Na świątecznym stole lub po prostu do kawy będą idealne. Świetne także na słodki prezent. Ważne, żeby użyć dobrych suszonych śliwek, które są wilgotne i soczyste. Wykorzystałam kalifornijskie, nie nasączałam ich niczym. Jeśli macie ochotę, to jak najbardziej można wrzucić je do rumu na 30 minut. Do śliwek pasuje czekolada gorzka, ale wielbiciele słodszych deserów mogą przygotować śliwki z mleczną. Sama pomieszałam obie.
Śliwki z marcepanem w czekoladzie - wskazówki do przepisu
Śliwki – Użyłam suszonych śliwek kalifornijskich, które są soczyste i wilgotne. Polecam takie, ponieważ nie trzeba ich już namaczać, choć można oczywiście. Jeśli wykorzystujecie śliwki bardziej suche i twardsze, to warto je wtedy namoczyć np. w Rumie.
Marcepan – Domowy lub gotowy ze sklepu. Cienko owijałam śliwki marcepanem, więc jeśli chcecie to jak najbardziej można użyć większej ilości.
Czekolada – Gorzka ok. 60 – 80% lub mleczna i gorzka pół na pół. Sama mleczna będzie ok, ale tylko dla łasuchów.
Przepis na 12 śliwek, ale zróbcie więcej bo są pyszne 🙂
Marcepan formujemyw kulkę i mocno spłaszczamy. Kladziemy śliwkę.
Śliwkę zawijamy w marcepan.
Zawinięte w marcepan śliwki zanurzamy w roztopionej czekoladzie.
Śliwki suszone z marcepanem w czekoladzie - przechowywanie
Suszone śliwki w marcepanie i czekoladzie przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku spożywczym. Będą dobre do 4-5 dni.
Smacznego!
Przepis na śliwki z marcepanem w czekoladzie:
ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE
Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne i bardzo proste do przygotowania śliwki w marcepanie i czekoladzie.Przepis na 12 śliwek.