• 0

    Brak produktów w koszyku.

Śliwki z marcepanem w czekoladzie

Śliwki z marcepanem w czekoladzie

Bardzo prosty przepis na pyszne śliwki w marcepanie i czekoladzie. Robi się je ekspresowo, a smakują wyśmienicie i wyglądają elegancko. Na świątecznym stole lub po prostu do kawy będą idealne. Świetne także na słodki prezent. Ważne, żeby użyć dobrych suszonych śliwek, które są wilgotne i soczyste. Wykorzystałam kalifornijskie, nie nasączałam ich niczym. Jeśli macie ochotę, to jak najbardziej można wrzucić je do rumu na 30 minut. Do śliwek pasuje czekolada gorzka, ale wielbiciele słodszych deserów mogą przygotować śliwki z mleczną. Sama pomieszałam obie.
śliwki w marcepanie i czekoladzie

Śliwki z marcepanem w czekoladzie - wskazówki do przepisu

Śliwki – Użyłam suszonych śliwek kalifornijskich, które są soczyste i wilgotne. Polecam takie, ponieważ nie trzeba ich już namaczać, choć można oczywiście. Jeśli wykorzystujecie śliwki bardziej suche i twardsze, to warto je wtedy namoczyć np. w Rumie.

Marcepan – Domowy lub gotowy ze sklepu. Cienko owijałam śliwki marcepanem, więc jeśli chcecie to jak najbardziej można użyć większej ilości.

Czekolada – Gorzka ok. 60 – 80% lub mleczna i gorzka pół na pół. Sama mleczna będzie ok, ale tylko dla łasuchów.

Przepis na 12 śliwek, ale zróbcie więcej bo są pyszne 🙂

suszone śliwki w marcepanie i czekoladzie
Marcepan formujemyw kulkę i mocno spłaszczamy. Kladziemy śliwkę.
przygotowanie śliwek w marcepanie i czekoladzie
Śliwkę zawijamy w marcepan.
przygotowanie sliwek w marcepanie i czekoladzie
Zawinięte w marcepan śliwki zanurzamy w roztopionej czekoladzie.

Śliwki suszone z marcepanem w czekoladzie - przechowywanie

Suszone śliwki w marcepanie i czekoladzie przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku spożywczym. Będą dobre do 4-5 dni.

przepis na śliwki z marcepanem w czekoladzie

Smacznego!

Przepis na śliwki z marcepanem w czekoladzie:

śliwki z marcepanem w czekoladzie

ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne i bardzo proste do przygotowania śliwki w marcepanie i czekoladzie.
Przepis na 12 śliwek.

SKŁADNIKI
  

  • 12 suszonych śliwek kalifornijskich (ok. 100 g)
  • 100 g marcepanu
  • 80 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE
 

  • Talerz (lub tacę/deskę) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Marcepan podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z niego kulki i mocno je spłaszczyć.
  • Każdą śliwkę zawinąć w porcję marcepanu, zalepić i odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej razem z olejem.
  • Śliwki w marcepanie zanurzać w czekoladzie. Nadmiar czekolady delikatnie strząsnąć i odkładać na talerz. Śliwki włożyć do lodówki na 20-30 minut.
  • Pozostałą czekoladę można przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić schłodzone śliwki czekoladowymi paseczkami.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, marcepan, śliwki suszone

Zobacz także:

trufle lotus
trufle lotus
trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
Pyszne trufle z bakaliami
Pyszne trufle z bakaliami
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x