Cofnij
śliwki z marcepanem w czekoladzie

ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne i bardzo proste do przygotowania śliwki w marcepanie i czekoladzie.
Przepis na 12 śliwek.

SKŁADNIKI
  

  • 12 suszonych śliwek kalifornijskich (ok. 100 g)
  • 100 g marcepanu
  • 80 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE
 

  • Talerz (lub tacę/deskę) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Marcepan podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z niego kulki i mocno je spłaszczyć.
  • Każdą śliwkę zawinąć w porcję marcepanu, zalepić i odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej razem z olejem.
  • Śliwki w marcepanie zanurzać w czekoladzie. Nadmiar czekolady delikatnie strząsnąć i odkładać na talerz. Śliwki włożyć do lodówki na 20-30 minut.
  • Pozostałą czekoladę można przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić schłodzone śliwki czekoladowymi paseczkami.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, marcepan, śliwki suszone