Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE
Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne i bardzo proste do przygotowania śliwki w marcepanie i czekoladzie.
Przepis na 12 śliwek.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
12
suszonych śliwek kalifornijskich
(ok. 100 g)
100
g
marcepanu
80
g
czekolady
1
łyżeczka
oleju
PRZYGOTOWANIE
Talerz (lub tacę/deskę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Marcepan podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z niego kulki i mocno je spłaszczyć.
Każdą śliwkę zawinąć w porcję marcepanu, zalepić i odłożyć.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej razem z olejem.
Śliwki w marcepanie zanurzać w czekoladzie. Nadmiar czekolady delikatnie strząsnąć i odkładać na talerz.
Śliwki włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Pozostałą czekoladę można przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić schłodzone śliwki czekoladowymi paseczkami.
Słowo kluczowe
czekolada gorzka, czekolada mleczna, marcepan, śliwki suszone