Ciasto korzenna krówka
Wyśmienite ciasto „korzenna krówka” będzie zbierać same pochwały przy świątecznym stole. Składa się z kakaowego biszkoptu z dodatkiem przyprawy piernikowej, puszystego kremu kajmakowego i warstwy korzennych ciasteczek przełożonych kajmakiem. Do kajmakowej warstwy dodałam nieco masła, dzięki czemu jest bardziej stabilna, a przy tym nie traci smaku. Nawet wręcz przeciwnie. Polewa czekoladowa i ciasteczkowe okruszki na wierzchu również przepysznie pasują do ciasta. Całość ładnie się kroi, a szczyt swojej pyszności osiąga na drugi dzień po złożeniu. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Ciasto korzenna krówka - wskazówki do przepisu
Biszkopt kakaowy.
Jajka – Najlepiej duże w rozmiarze L. Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Dla pewności, czy dobrze się ocieplą (to zależy, czy wyciągacie je z lodówki, jaka jest temp. otoczenia itp.) czas ocieplania ich w wodzie można wydłużyć do 30 minut.
Jajka z cukrem trzeba porządnie ubić. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 12 minut na wysokich obrotach.
Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.
Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.
Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem.
Krem kajmakowy.
Śmietanka – Polecam 36% aby krem był nieco bardziej stabilny. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Mascarpone – Również powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Powinna być schłodzona w lodówce, aby wszystkie składniki dobrze się ubiły.
Składniki ubijamy przez ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu. Jak mieszadła zaczną zostawiać widoczne ślady, które będą się zaczynać „charakterystycznie rwać”, wtedy kończymy ubijanie.
Kajmak z masłem.
– Masę kajmakową podgrzewamy nieco w misce z ciepłą wodą. Zrobi się rzadsza i po ładnie połączy się z rozpuszczonym masłem.
– Masło trzeba ostudzić, ale musi pozostać płynne. Energicznie mieszamy je z masą kajmakową.
– Całość trzeba odstawić, aby przestygła. Powinna lekko zgęstnieć, ale na tyle, żeby można ją było łatwo rozsmarować na biszkoptach. Nie używamy jej od razu, będzie zbyt rzadka i ciastka będą mniej stabilne.
Polewa czekoladowa.
Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.
Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.
Ciasto korzenne krówka - przechowywanie
Przepyszne ciasto czekoladowe z korzenną nutą i kajmakiem trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobry do 3-4 dni.
Smacznego!
Przepis na świąteczne ciasto "korzenna krówka":

CIASTO "KORZENNA KRÓWKA"
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na biszkopt kakaowy
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru drobnego
- 60 g mąki
- 25 g kakao
- 30 ml oleju
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (czubate)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem kajmakowy
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo do przełożenia
- ok. 210 g ciastek korzennych Speculoos
- 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
- 35 g masła
Składniki na polewę czekoladową
- 70 ml śmietanki 36%
- 35 g czekolady gorzkiej
- 35 g czekolady mlecznej
- pokruszone ciasteczko Speculoos
Do nasączenia biszkoptu
- 60-80 ml mocnej kawy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, przyprawą piernikową i proszkiem, odłożyć.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
- Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
- Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 2 równe blaty.
Składanie ciasta
- Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
- Przygotowanie kajmaku z masłem. Kajmak (200 g) włożyć do miseczki, a miseczkę do większej miski z ciepłą wodą. Powinien delikatnie się ocieplić. W garnuszku rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia, następnie energicznie wmieszać do kajmaku. Tak przygotowany kajmak odstawić na kilka minut, niech nabierze temp. pokojowej i lekko zgęstnieje.
- Przygotowanie kremu kajmakowego. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
- Połowę kremu kajmakowego wyłożyć na nasączony biszkopt. Rozsmarować równo i ułożyć ciasteczka korzenne jedno przy drugim (część będzie trzeba dociąć do wymiaru formy). Na ciasteczka wyłożyć kajmak z masłem, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciastek korzennych. Na ciastka wyłożyć pozostały krem kajmakowy i biszkopt. Biszkopt nasączyć kawą. Ciasto schłodzić min. 8 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
- Polewą polać ciasto, wyrównać, i schłodzić przez 30 minut. Posypać okruszkami ciasteczka korzennego i gotowe.