• 0

    Brak produktów w koszyku.

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem

Ostatni przepis na dyniowe ciasto był tak dobry, że postanowiłam zrobić go w jeszcze jednej wersji. Bardziej czekoladowej. Muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem śmietankowym z serka to rewelacja. Smakuje świetnie i trochę świątecznie, więc ląduje w dziale z przepisami na Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem puree z dyni. Przełożone prostym, lekko słonym kremem z serka śmietankowego. Wierzch polałam czekoladową polewą i posypałam płatkami migdałów. Co tu dużo pisać, gorąco Wam je polecam. Mam w głowie jeszcze pomysły na dyniowe ciasta, więc być może jeszcze przed Świętami pojawi się jakaś pyszna propozycja.
przepis na czekoladowe ciasto dyniowe z kremem

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem - wskazówki

Wskazówki do ciasta dyniowego.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam piżmowej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 270 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 400-500 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 20-30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Ilość surowej dyni zależy od jej rodzaju np. hokkaido puści mniej wody niż np. prowansalska.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

 

Krem z serka śmietankowego.

Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.

Ten pyszny, słonawy krem jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

 

Polewa czekoladowa.

Śmietanka – Słodka śmietanka kremówka 30-36%.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Jeśli chcecie użyć mlecznej, trzeba zwiększyć jej ilość do 70 g.

Przepis na formę 20×20.

dyniowe ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem - przechowywanie

Po przygotowaniu i przełożeniu kremem, ciasto dyniowe może spędzić do 10 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie najlepiej je spakować do szczelnego pojemnika lub zostawić w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 2-3 dni.

czekoladowe ciasto z dynią i kremem

Smacznego!

Przepis na czekoladowe ciasto dyniowe z kremem:

czekoladowe ciasto dyniowe z kremem

CZEKOLADOWE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM

Joanna | Chocololo
Bardzo aromatyczne, wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe z dynią i kremem śmietankowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 55 ml oleju
  • 50 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 45 g czekolady gorzkiej min. 60%

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów lub posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder, dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Na dolnym rozsmarować równomiernie krem i przykryć górnym. Lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowania polewy.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Wyłączyć gaz, do śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  • Odłożyć polewę do lekkiego przestudzenia, powinna pozostać płynna.
  • Czekoladową polewą polać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów lub orzechami i schować do lodówki na 15 minut. Gdy polewa stężeje, ciasto jest gotowe.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto dyniowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, cynamon, dynia, kakao, skórka pomarańczowa

Zobacz także:

ciasto dyniowe z kremem czekoladowym
ciasto dyniowe z kremem czekoladowym
czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem budyniowym
czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem budyniowym
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x