Cofnij
czekoladowe ciasto dyniowe z kremem

CZEKOLADOWE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM

Joanna | Chocololo
Bardzo aromatyczne, wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe z dynią i kremem śmietankowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 55 ml oleju
  • 50 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 45 g czekolady gorzkiej min. 60%

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów lub posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder, dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Na dolnym rozsmarować równomiernie krem i przykryć górnym. Lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowania polewy.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Wyłączyć gaz, do śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  • Odłożyć polewę do lekkiego przestudzenia, powinna pozostać płynna.
  • Czekoladową polewą polać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów lub orzechami i schować do lodówki na 15 minut. Gdy polewa stężeje, ciasto jest gotowe.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto dyniowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, cynamon, dynia, kakao, skórka pomarańczowa