1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
¾łyżeczkiproszku do pieczenia
¾łyżeczkisody
1łyżeczkacynamonu
Składniki na krem
260gserka śmietankowego(w temp. pokojowej)
80gmasła(miękkiego)
90gcukru pudru
Składniki na polewę
70mlśmietanki 30-36%
45gczekolady gorzkiej min. 60%
Dodatkowo
2łyżki płatków migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
Do miski przesiać cukier puder, dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Na dolnym rozsmarować równomiernie krem i przykryć górnym. Lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowania polewy.
Przygotowanie polewy
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Wyłączyć gaz, do śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
Odłożyć polewę do lekkiego przestudzenia, powinna pozostać płynna.
Czekoladową polewą polać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów lub orzechami i schować do lodówki na 15 minut. Gdy polewa stężeje, ciasto jest gotowe.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto dyniowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, cynamon, dynia, kakao, skórka pomarańczowa