Brownie Lotus Biscoff
Ekstremalnie czekoladowe ciasto brownie połączone z ciasteczkowym kremem i ciastkami Biscoff marki Lotus. Przepis jest prosty, brownie wychodzi przepyszne. Następnego dnia smaki przegryzają się i krem z ciasteczkami jest idealnie wyczuwalny. Dopowiem, że krem i ciasteczka mają lekko karmelowy smak z cynamonową nutą. Brzmi jesiennie, nawet zimowo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zafundować je sobie latem. To brownie smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej, wszystko ładnie się kroi, a krem dobrze zastyga. Jest bardzo słodkie, maziste i pyszne. Polecam najmocniej!

Brownie Lotus Biscoff - wskazówki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania brownie z ciasteczkami?
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao min. 60% i mleczna.
Cukier – Użyłam drobnego cukru białego, ale jak najbardziej można użyć cukru brązowego, który ma lekko karmelowy posmak.
Ciasteczka – Lotus Biscoff, czyli kruche ciastka karmelowo-cynamonowe.
Krem – Także Lotus Biscoff, czyli ciasteczkowy o karmelowo-cynamonowym smaku.
Pieczenie brownie.
Ciasto pieczemy krótko w temperaturze 165 stopni C, wystarczy 30 minut. Po ostudzeniu jest bardzo delikatne i ma mazistą, kremową konsystencję. Najlepiej kroić je po dokładnym ostudzeniu, kiedy osiągnie temperaturę pokojową ok. 20 stopni C.
Po schłodzeniu w lodówce brownie twardnieje.
Przepis na formę 20×20 cm.

Brownie Lotus Biscoff - przechowywanie
Lotus brownie przechowujemy w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. W temperaturze pokojowej brownie może pozostać ok. 2-3 dni, jest maziste. W lodówce ok. 5 dni i jest twardsze, można jeść je zimne lub odłożyć na talerzyk i zostawić, aż nabierze temperatury pokojowej.
To brownie bardzo dobrze się mrozi. Pokrojone na kostki/kawałki można zamrozić w pudełku lub po 2 kostki w foliowych woreczkach/zawinięte w folię spożywczą. Po wyjęciu z zamrażarki czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej.

Smacznego!
Przepis na Brownie Lotus Biscoff:

BROWNIE BISCOFF (LOTUS)
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 180 g czekolady gorzkiej
- 120 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru drobnego
- 75 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 g kremu Lotus Biscoff (mały słoiczek)
- 20 ciastek Lotus Biscoff (ok. 160 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dnie ułożyć warstwę ciastek Biscoff (część trzeba będzie dociąć).
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
- W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć miksowanie, gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną lub zmiksować na wolnych obrotach. Połowę ciasta wyłożyć na ciastka. ¾ kremu Biscoff wyłożyć równomiernie małymi porcjami na ciasto, następnie wyłożyć resztę ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i połamane ciastka.
- Brownie piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.