Cofnij
brownie lotus biscoff

BROWNIE BISCOFF (LOTUS)

Joanna | Chocololo
Wybitnie czekoladowe ciasto brownie z kemem i ciasteczkami Biscoff.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 120 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru drobnego
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g kremu Lotus Biscoff (mały słoiczek)
  • 20 ciastek Lotus Biscoff (ok. 160 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułożyć warstwę ciastek Biscoff (część trzeba będzie dociąć).
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć miksowanie, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną lub zmiksować na wolnych obrotach. Połowę ciasta wyłożyć na ciastka. ¾ kremu Biscoff wyłożyć równomiernie małymi porcjami na ciasto, następnie wyłożyć resztę ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i połamane ciastka.
  • Brownie piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, czekolada gorzka