Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć warstwę ciastek Biscoff (część trzeba będzie dociąć).
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć miksowanie, gdy tylko składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną lub zmiksować na wolnych obrotach. Połowę ciasta wyłożyć na ciastka. ¾ kremu Biscoff wyłożyć równomiernie małymi porcjami na ciasto, następnie wyłożyć resztę ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i połamane ciastka.
Brownie piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, czekolada gorzka