Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

Prosty do przygotowania torcik z kremem czekoladowym i truskawkami. Ciasto robi się ekspresowo, jest też lekko kokosowe i treściwe. Wystarczy wymieszać składniki mokre i suche, upiec i wystudzić. Krem czekoladowy najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby śmietanka z czekoladą dobrze się wystudziła. Po złożeniu torcik powinien chociaż godzinę spędzić w lodówce, dodatkowo kwadrans dla polewy, aby stężała. No i można kroić! Najlepszy jest następnego dnia, wtedy smaki się przegryzają. To fajny, pyszny letni torcik. Przygotowałam go z truskawkami, ale maliny borówki też będą pasować. Mieszanka tych owoców także.
torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami - wskazówki

Ciasto.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Cukier waniliowy – Można użyć cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią, także zamienić na pastę waniliową lub ekstrakt. Jeśli nie macie ochoty na wanilię, to polecam kilka kropli ekstraktu migdałowego (trzeba pamiętać, że zdominuje wiórki kokosowe). A jak chcecie wydobyć smak kokosowy, to jak najbardziej sprawdzi się ekstrakt kokosowy, kilka kropli.

Nasączenie.

Do nasączenia polecam Malibu, ale może to być także Amaretto (będzie migdałowo). Jeżeli nie chcecie używać alkoholu, to sprawdzi się też słaba herbata, jasny sok np. ananas, winogrono lub woda z sokiem z cytryny.

Krem czekoladowy.

Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka 60-70% .

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę 18 cm.

przepis na torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami - przechowywanie

Mały torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (np. folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego ciasta.

Po ukrojeniu kawałka, warto zostawić go na talerzyku na 5 minut. Ociepli się i ciasto będzie delikatniejsze.

torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

Smacznego!

Przepis na torcik z kremem czekoladowym i truskawkami:

torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

TORCIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI

Joanna | Chocololo
Prosty do przygotowania torcik z delikatnie kokosowego ciasta, kremu czekoladowego i truskawek.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 140 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 50 ml Malibu (do nasączenia)
  • ok. 350 g truskawek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 8 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę o średnicy 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku rozpuścić masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i odłożyć.
  • Do miski dać kwaśną śmietanę, jajka, rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać i na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
  • Ciasto piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie kremu etap 2 i przygotowanie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze i nasączyć Malibu.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Część odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na połówki.
  • Przygotować krem. Do miski dać mascarpone, cukier puder i schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Ubić na puszysty, gęsty krem i przełożyć część do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tyką (można połowę kremu).
  • Przy brzegu ciasta zrobić dekorację z kremu (taki wianuszek) na wysokość ok. 2 cm. Wewnątrz rozsmarować cienko część kremu i ułożyć połówki truskawek. Przykryć je pozostałym kremem i wyrównać.
  • Na krem położyć drugi blat ciasta i nasączyć. Torcik schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Zostawić go do ostudzenia, powinien zgęstnieć, ale wciąż być płynny.
  • Wylać polewę na torcik i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15-20 minut, aż polewa stężeje.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto z truskawkami, czekolada, czekolada biała, czekolada mleczna, krem czekoladowy, torcik, torcik czekoladowy, truskawki, wiórki kokosowe

Zobacz także:

tort czekoladowy z truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami
prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami
prosty tort czekoladowo-śmietankowy z owocami
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x