1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
100gkwaśnej śmietany 18%(w temp. pokojowej)
150gmąki pszennej
40gwiórków kokosowych
1½łyżeczkiproszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy
200mlśmietanki 30% lub 36%
100gmascarpone(dobrze schłodzonego)
70gczekolady gorzkiej
20gcukru pudru
Składniki na polewę
70mlśmietanki 30% lub 36%
40gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
Dodatkowo
50mlMalibu(do nasączenia)
ok. 350gtruskawek
1łyżeczkawiórków kokosowych(do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 8 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę o średnicy 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku rozpuścić masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i odłożyć.
Do miski dać kwaśną śmietanę, jajka, rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy.
Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać i na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Ciasto piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie kremu etap 2 i przygotowanie torciku
Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze i nasączyć Malibu.
Truskawki umyć i osuszyć. Część odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na połówki.
Przygotować krem. Do miski dać mascarpone, cukier puder i schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Ubić na puszysty, gęsty krem i przełożyć część do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tyką (można połowę kremu).
Przy brzegu ciasta zrobić dekorację z kremu (taki wianuszek) na wysokość ok. 2 cm. Wewnątrz rozsmarować cienko część kremu i ułożyć połówki truskawek. Przykryć je pozostałym kremem i wyrównać.
Na krem położyć drugi blat ciasta i nasączyć. Torcik schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Zostawić go do ostudzenia, powinien zgęstnieć, ale wciąż być płynny.
Wylać polewę na torcik i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15-20 minut, aż polewa stężeje.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto z truskawkami, czekolada, czekolada biała, czekolada mleczna, krem czekoladowy, torcik, torcik czekoladowy, truskawki, wiórki kokosowe