Cofnij
torcik z kremem czekoladowym i truskawkami

TORCIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI

Joanna | Chocololo
Prosty do przygotowania torcik z delikatnie kokosowego ciasta, kremu czekoladowego i truskawek.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 140 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 50 ml Malibu (do nasączenia)
  • ok. 350 g truskawek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 8 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę o średnicy 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku rozpuścić masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i odłożyć.
  • Do miski dać kwaśną śmietanę, jajka, rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać i na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
  • Ciasto piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie kremu etap 2 i przygotowanie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze i nasączyć Malibu.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Część odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na połówki.
  • Przygotować krem. Do miski dać mascarpone, cukier puder i schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Ubić na puszysty, gęsty krem i przełożyć część do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tyką (można połowę kremu).
  • Przy brzegu ciasta zrobić dekorację z kremu (taki wianuszek) na wysokość ok. 2 cm. Wewnątrz rozsmarować cienko część kremu i ułożyć połówki truskawek. Przykryć je pozostałym kremem i wyrównać.
  • Na krem położyć drugi blat ciasta i nasączyć. Torcik schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Zostawić go do ostudzenia, powinien zgęstnieć, ale wciąż być płynny.
  • Wylać polewę na torcik i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15-20 minut, aż polewa stężeje.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto z truskawkami, czekolada, czekolada biała, czekolada mleczna, krem czekoladowy, torcik, torcik czekoladowy, truskawki, wiórki kokosowe