Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym
Uwielbiam bezmączne ciasto czekoladowe, więc pojawienie się kolejnego przepisu było kwestią czasu. Jak wiecie, na blogu już jest kilka wersji ciasta z różnymi dodatkami. Teraz padło na pistacje. Dostałam w prezencie słoiczek pysznej pasty pistacjowej i chciałam wyjeść ją ze słoiczka. Powstrzymałam się jednak i wykorzystałam ją do kremu. Delikatny, soczyście zielony krem z zaledwie 3 składników. Prosty do przygotowania i pyszny. Do mocno czekoladowego, wręcz musowo-truflowego ciasta czekoladowego idealny. Koniecznie z grubsza posiekajcie pistacje i obficie posypcie ciasto, będzie przepysznie.

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym - wskazówki
Czekoladowe ciasto bez mąki.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Użyłam czekolady 70%.
Ciasta nie należy piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta (może powstać mały dołek, lub opadnie na równo). Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Krem pistacjowy.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Pasta pistacjowa – 100% pistacji bez dodatków. Może być gładka lub z kawałkami pistacji.
Przepis na tortownicę 18 cm.

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym - przechowywanie
Pyszne, czekoladowe ciasto można przechowywać w pojemniku lub w formie zabezpieczone folią spożywczą, koniecznie w lodówce. Będzie dobre do 3 dni.
Przed podaniem warto wyciągnąć je wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym:

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 4 jajka M (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 160 g czekolady gorzkiej
- 140 g cukru drobnego
- szczypta soli
Składniki na krem pistacjowy
- 150 g mascarpone (schłodzonego)
- 75 g pasty pistacjowej
- 25 g cukru pudru
Dodatkowo
- 1 łyżka posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
- Czekoladę posiekać i wsypać do miseczki. W garnuszku rozpuścić masło, gorącym zalać czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, powinna być w temp. pokojowej i pozostać płynna.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
- W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to 2-3 minuty, cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Masę odstawić dosłownie na chwilę, w tym czasie szybko ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić je.
- Do utartych żółtek powoli wlewać czekoladę, ciągle miksować na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, skończyć miksować i szybko wmieszać dużą łyżkę piany z białek (szpatułką). Następnie bardzo delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
- Ciasto piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Przepis na krem pistacjowy
- Do miski dać mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać pastę pistacjową i ponownie wymieszać.
- Krem rozsmarować na cieście, posypać pistacjami i gotowe.