Skyrnik z polewą czekoladową
Ostatnio popularnością cieszy się Skyrnik, czyli sernik przygotowany z wysokobiałkowych jogurtów Skyr. Oczywiście, że przygotowałam taki sernik na próbę. Wyszło pysznie, więc powtórzyłam go w wersji z czekoladową polewą. Z czekoladą wszystko jest pyszniejsze! Polecam Wam ten przepis gorąco. Oprócz tego, że sernik wychodzi bardzo wilgotny, delikatny i cudnie waniliowy, to przygotowanie go zajmuje kilka chwil. Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, a Skyr naturalny i gęsty, bez dodatku cukru. Skyrnik jest bez spodu, choć można wyłożyć na dno formy herbatniki, także te pokruszone z masłem. Sernik ze Skyra smakuje świetnie z owocami. Garść truskawek, malin, czy borówek na pewno urozmaici ten deser.

Sernik ze Skyru - Skyrnik z polewą czekoladową - wskazówki
Skyrnik pieczemy bez spodu. Jeżeli macie ochotę można na dnie formy ułożyć herbatniki lub zrobić spód ze zmielonych herbatników z masłem. Jeśli zdecydujecie się na spód zmielonych herbatników: na formę 20×20 potrzeba 100 g herbatników i 30 g masła.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i jogurt należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Skyr – Naturalny jogurt typu islandzkiego. Gęsty i bez dodatku cukru, nie pitny.
Budyń – Proszek budyniowy waniliowy bez cukru.
Cukier waniliowy – Może być cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Nada się także naturalny ekstrakt waniliowy lub pasta z wanilii.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Gorzka min 60% i mleczna. Sama mleczna czekolada będzie zbyt słodka i polewa będzie bardzo płynna. Jeżeli chcecie użyć samej gorzkiej, to na podaną ilość śmietanki wystarczy 60 g.
Przepis na formę 20×20 cm.

Skyrnik z polewą czekoladową - przechowywanie
Sernik ze Skyru, czyli Skyrnik najlepiej jest przechowywać w pojemniku lub w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Powinien pozostać w lodówce, będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na Skyrnik z polewą czekoladową:

SKYRNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na skyrnik
- 800 g naturalnego jogurtu Skyr (w temp. pokojowej)
- 140 g drobnego cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
- 1 op. budyniu waniliowego
Składniki na polewę
- 80 ml śmietanki 30-36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie skyrnika
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, cukier waniliowy i budyń. Na końcu miksując dodawać kolejno po jajku.
- Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
- Polać czekoladową polewą skyrnik i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15 minut.