Cofnij
skyrnik z polewą czekoladową

SKYRNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Joanna | Chocololo
Pyszny sernik z gęstego, wysokobiałkowego jogurtu Skyr polany czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na skyrnik

  • 800 g naturalnego jogurtu Skyr (w temp. pokojowej)
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 30-36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie skyrnika

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, cukier waniliowy i budyń. Na końcu miksując dodawać kolejno po jajku.
  • Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Polać czekoladową polewą skyrnik i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15 minut.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik bez spodu, skyrnik