1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
3jajka L(w temp. pokojowej)
1op.budyniu waniliowego
Składniki na polewę
80mlśmietanki 30-36%
40gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
Dodatkowo
1łyżkawiórków kokosowych(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie skyrnika
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, cukier waniliowy i budyń. Na końcu miksując dodawać kolejno po jajku.
Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Polać czekoladową polewą skyrnik i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić jeszcze 15 minut.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik bez spodu, skyrnik