Ciasteczka makowe z czekoladą
Rewelacyjne, kruche ciasteczka z makiem przełożone czekoladą. To idealne, drobne ciasteczka na Święta. Są pyszne. Maku jest sporo, więc czuć go całkiem mocno. Ciasteczka przełożone są roztopioną czekoladą. Możecie wykorzystać dowolną ulubioną czekoladę. Nada się gorzka, mleczna, nawet biała. Wspomnę o tym dalej we wskazówkach. Do ciastek makowych dodałam aromatu migdałowego, więc pachniały pięknie. Odpowiedni będzie też aromat pomarańczowy lub skórka pomarańczowa. Dodatkowo warto ozdobić je cienkimi paseczkami roztopionej czekolady i kolorową posypką. Będzie jeszcze bardziej świątecznie.
Ciasteczka makowe z czekoladą - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek z makiem.
Mąka pszenna – Do ciastek użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.
Mak – Mielony, suchy mak.
Cukier puder – Klasyczny cukier puder.
Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Można wykorzystać ekstrakt waniliowy.
Ekstrakt migdałowy – Do ciasteczek polecam dodać naturalny ekstrakt migdałowy. Wystarczy kilka kropel. Doda pięknego aromatu. Jeśli nie macie ekstraktu migdałowego, sprawdzi się także pomarańczowy. Oczywiście jest to składnik opcjonalny i bez niego ciastka wyjdą równie pyszne.
Zamiast ekstraktu, do ciasteczek makowych można dodać skórkę otartą z połowy dużej pomarańczy.
Czekolada – Do przełożenia nada się każda czekolada. Gorzka, mleczna lub biała. Sama użyłam 50 g gorzkiej i 30 mlecznej.
Przygotowanie makowych ciasteczek.
- Ciasta nie przygotowujemy w malakserze. Najlepiej ręcznie zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Będzie nieco lepkie. Formujemy je w kulę, którą lekko spłaszczamy w gruby placek i zawijamy w folię spożywczą.
- Surowe ciasto musi poleżeć w lodówce min. 1 godzinę, najlepiej chociaż 2, a całą noc to idealnie 😉
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość max 4 mm. Inaczej ciastka będą grubsze i wyjdzie ich mniej.
- Ciasteczka wykrajamy okrągłą foremką (może być z falbanką). Trzeba pamiętać, żeby w połowie ciastek dodatkowo wykroić w środku kółeczko. Można to zrobić szerokim końcem tylki lub specjalną małą foremką.
- 10-12 minut wystarczy, by ciastka się upiekły i zarumieniły.
- Roztopioną czekoladę warto odłożyć, aby się ostudziła. Zgęstnieje i będzie można jej dać więcej na ciastko.
Przepis na 18 ciasteczek.
Ciasteczka makowe z czekoladą - przechowywanie
Makowe ciasteczka z czekoladą chowamy do szczelnego pojemnika spożywczego. W temperaturze pokojowej mogą spędzić do 2 dni, a w lodówce nawet 5-6 dni.
Kruche ciastka można przygotować 1-3 dni wcześniej i przełożyć je czekoladą.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy. Upieczone ciasteczka przełożone czekoladą też można mrozić, najlepiej nieco krócej (do 2 miesięcy).
Smacznego!
Przepis na świąteczne ciasteczka makowe z czekoladą:
CIASTECZKA MAKOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 125 g mąki pszennej
- 70 g masła (zimnego)
- 1 żółtko (zimne)
- 40 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 25 g maku mielonego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 ml soku z cytryny/pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 80 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
Opcjonalnie
- 2 kostki rozpuszczonej czekolady
- 1 łyżeczka kolorowej posypki
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę, a najlepiej przez noc.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm (w połowie ciastek zrobić dodatkową dziurkę) i układać na blaszce w niewielkich odstępach.
- Piec ciastka ok. 12 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 2-3 minuty i przenieść na kratkę do studzenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka cukierniczego i wycisnąć równe porcje na połowę ciastek (bez dziurek). Można też nakładać czekoladę łyżeczką.
- Ciastka z czekoladą przykryć połówkami ciastek z dziurką i lekko docisnąć. Teraz można ozdobić ciasteczka paseczkami roztopionej czekolady i posypać posypką.
- Ciastka schłodzić w lodówce 5-10 minut. Będą gotowe, gdy czekolada stwardnieje.