Recenzja białej czekolady Wedla:
Produkt: Wedel Czekolada biała
Zawartość kakao: –
Cena: 7,99 zł (w Lidlu), ceny wahają się między 6-9,99 zł
Waga: 80 g
Gdzie kupić: ogólnodostępna w sklepach, znajdziecie ją też w sklepach: Lidl, Żabka, Biedronka, Kaufland, także na Allegro
Data testowania: 09.2025
Przyszedł czas na czekoladę białą Wedla. Ukryta w klasycznym, granatowym opakowaniu, żółta tabliczka o charakterystycznym dla czekolady Wedel kształcie i wytłoczeniem (logo, kakaowiec i chłopiec na zebrze) na każdej kostce. Oczywiście przetestowałam ją też w ciastku, dlatego zapraszam do dalszej części wpisu, żeby zobaczyć efekt.
Skład czekolady białej Wedel:
Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Jogurt w proszku, Emulgator (lecytyny sojowe), Aromat.
Smak i zapach:
Pachnie delikatnie, słodko, trochę mlecznie i maślanie. Na podniebieniu rozpuszcza się umiarkowanie szybko, jest odrobinę szorstka. Czuć wanilię, lekki posmak budyniowy i mleko. Czekolada jest minimalnie kwaskowa, pewnie przez dodatek jogurtu. Jej aromat jest całkiem intensywny i jak na białą czekoladę nie jest bardzo mdła. Jak większość białych czekolad, ta również jest mocno słodka.
Do czego wykorzystać:
Myślę, że w większości przepisów z bloga gdzie podana jest w składnikach biała czekolada. Robiłam z nią serniki i krem z białej czekolady, także polewę. W każdym przypadku sprawdziła się dobrze, choć przyznaje, że częściej wybieram inną białą czekoladę do deserów.
Test ciasteczka.
W ciasteczku czekolada wypada bardzo dobrze (jeśli macie wysoki próg słodyczy). Ciastko z nią robi się jeszcze słodsze i jeszcze tłustsze, ale za to pięknie się karmelizuje. Szybciej zaczyna się przypiekać i brązowieje. Dzięki temu jest mocniej kruche i ma karmelowy posmak. Jednocześnie ciastko nie rozpływa się po blaszce tak mocno, jak w przypadku innych białych czekolad.
Poniżej test ciasteczka.
Podsumowanie:
Skład czekolady białej Wedel zaskakuje jogurtem w składzie. Nie jest to niezbędny składnik i nie powinien znajdować się w czekoladach. Ja mam tylko jedno wytłumaczenie jego obecności i jest to dodanie odrobiny kwasowości, która przełamie słodycz i mdły smak. I faktycznie, spełnia on swoje zadanie, jeśli producent założył, że konsument będzie ją sobie podjadał, a nie wykorzystywał do wypieków. Mimo to, w wypiekach też dobrze się spisuje. W smaku jest to całkiem dobra biała czekolada o ładnym zapachu.
6/10
Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!