• 0

    Brak produktów w koszyku.

Orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami

Orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami

Pełnoziarniste, orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami. Do zrobienia w kilka chwil. Pomyślałam, że przyda się Wam przepis na muffinki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, z kawałkami jabłek i zapieczonymi na wierzchu orzechami włoskimi. Jesienne, pachnące cynamonem. Są lekkie, wilgotne i naprawdę smaczne.  Nie są też zbyt słodkie. Jako ciekawostkę dodam, że muffiny z pełnoziarnistej mąki orkiszowej mają więcej błonnika, witamin i białka niż z mąki pszennej tortowej. Czyli najbardziej opłaca się zjeść chociaż dwie. Koniecznie spróbujcie.
muffinki czekoladowe z mąki orkiszowej z jabłkami

Czekoladowe muffinki z mąki orkiszowej - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania orkiszowych muffinek z jabłkami.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka orkiszowa – Użyłam mąki orkiszowej bio typ 2000. Można ją zastąpić jasną mąką orkiszową typ 700. Pszenną także.

Kefir – W temperaturze pokojowej. Można zastąpić go maślanką lub jogurtem naturalnym o rzadszej konsystencji.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82%, nie margaryna.

Cukier – Biały drobny cukier do wypieków lub cukier brązowy.

Jabłko – Wystarczy jedno średniej wielkości jabłko o wadze ok. 250 gram (przed obraniem). Może być dowolnej odmiany, choć najlepiej kwaskowe i twarde.

Przepis na 8-10 muffinek z jabłkami.

przepis na czekoladowe muffinki orkiszowe z jabłkami

Orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami - przechowywanie

Jabłkowe muffiny czekoladowe z mąki orkiszowej można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Muffiny najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni, a w chłodniejszym pomieszczeniu przez 3.

czekoladowe muffinki czekoladowe z jabłkami

Smacznego!

Przepis na orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami:

muffinki czekoladowe z mąki orkiszowej z jabłkami

ORKISZOWE MUFFINKI CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI

Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne czekoladowe muffinki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej i kawałkami jabłek.
Przepis na 9 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g kakao
  • 100 ml kefiru (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 60 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jabłko (ok. 260 g przed obraniem)
  • 30 g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło rozpuścić w garnuszku. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko na kawałki ok. 1x1cm.
  • Do większej miski wbić jajko, wsypać cukier, dodać kefir i ostudzone masło. Dokładnie, energicznie wymieszać. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników.
  • Delikatnie wmieszać do ciasta kawałki jabłek. Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Posypać orzechami włoskimi. Muffinki piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć muffinki z piekarnika i zostawić w formie. Po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe jabłka, muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki orkiszowe, muffinki z jabłkami

Zobacz także:

czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową
czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową
muffiny z jabłkami i białą czekoladą
muffiny z jabłkami i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x