Orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami
Pełnoziarniste, orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami. Do zrobienia w kilka chwil. Pomyślałam, że przyda się Wam przepis na muffinki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, z kawałkami jabłek i zapieczonymi na wierzchu orzechami włoskimi. Jesienne, pachnące cynamonem. Są lekkie, wilgotne i naprawdę smaczne. Nie są też zbyt słodkie. Jako ciekawostkę dodam, że muffiny z pełnoziarnistej mąki orkiszowej mają więcej błonnika, witamin i białka niż z mąki pszennej tortowej. Czyli najbardziej opłaca się zjeść chociaż dwie. Koniecznie spróbujcie.

Czekoladowe muffinki z mąki orkiszowej - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania orkiszowych muffinek z jabłkami.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka orkiszowa – Użyłam mąki orkiszowej bio typ 2000. Można ją zastąpić jasną mąką orkiszową typ 700. Pszenną także.
Kefir – W temperaturze pokojowej. Można zastąpić go maślanką lub jogurtem naturalnym o rzadszej konsystencji.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82%, nie margaryna.
Cukier – Biały drobny cukier do wypieków lub cukier brązowy.
Jabłko – Wystarczy jedno średniej wielkości jabłko o wadze ok. 250 gram (przed obraniem). Może być dowolnej odmiany, choć najlepiej kwaskowe i twarde.
Przepis na 8-10 muffinek z jabłkami.

Orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami - przechowywanie
Jabłkowe muffiny czekoladowe z mąki orkiszowej można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Muffiny najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni, a w chłodniejszym pomieszczeniu przez 3.

Smacznego!
Przepis na orkiszowe muffinki czekoladowe z jabłkami:

ORKISZOWE MUFFINKI CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g kakao
- 100 ml kefiru (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 60 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 jabłko (ok. 260 g przed obraniem)
- 30 g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło rozpuścić w garnuszku. Odłożyć do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko na kawałki ok. 1x1cm.
- Do większej miski wbić jajko, wsypać cukier, dodać kefir i ostudzone masło. Dokładnie, energicznie wymieszać. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników.
- Delikatnie wmieszać do ciasta kawałki jabłek. Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Posypać orzechami włoskimi. Muffinki piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć muffinki z piekarnika i zostawić w formie. Po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.