Cofnij
muffinki czekoladowe z mąki orkiszowej z jabłkami

ORKISZOWE MUFFINKI CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI

Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne czekoladowe muffinki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej i kawałkami jabłek.
Przepis na 9 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g kakao
  • 100 ml kefiru (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 60 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jabłko (ok. 260 g przed obraniem)
  • 30 g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło rozpuścić w garnuszku. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko na kawałki ok. 1x1cm.
  • Do większej miski wbić jajko, wsypać cukier, dodać kefir i ostudzone masło. Dokładnie, energicznie wymieszać. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników.
  • Delikatnie wmieszać do ciasta kawałki jabłek. Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Posypać orzechami włoskimi. Muffinki piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć muffinki z piekarnika i zostawić w formie. Po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe jabłka, muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki orkiszowe, muffinki z jabłkami