Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Masło rozpuścić w garnuszku. Odłożyć do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko na kawałki ok. 1x1cm.
Do większej miski wbić jajko, wsypać cukier, dodać kefir i ostudzone masło. Dokładnie, energicznie wymieszać. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników.
Delikatnie wmieszać do ciasta kawałki jabłek. Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Posypać orzechami włoskimi. Muffinki piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć muffinki z piekarnika i zostawić w formie. Po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe jabłka, muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki orkiszowe, muffinki z jabłkami