Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM W PROSZKU
Joanna | Chocololo
Pyszny mleczno-czekoladowy krem do tynkowania i dekoracji tortu. Nada się także do babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
200
g
masła
(w temp. pokojowej)
80
g
mleka w proszku
(tłuste; niegranulowane)
120
ml
mleka
20
g
kakao
70
g
cukru drobnego
1
op.
cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
(ok. 16 g)
PRZYGOTOWANIE
Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę.
Zajmie to 10 minut.
Na chwilę odłożyć utarte masło.
Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.
WSKAZÓWKI
Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania i drobnej dekoracji tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe
krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem maślany, tynk do tortu