Cofnij
maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku do tortu

MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM W PROSZKU

Joanna | Chocololo
Pyszny mleczno-czekoladowy krem do tynkowania i dekoracji tortu. Nada się także do babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 80 g mleka w proszku (tłuste; niegranulowane)
  • 120 ml mleka
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
  • Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
  • Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
  • Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
  • Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania i drobnej dekoracji tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem maślany, tynk do tortu