Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Na blogu znajdziecie już czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym, który przygotowuje się z kakao. Ten jest z roztopioną czekoladą. Delikatnie czekoladowy, gładki i jedwabisty. Maślany krem czekoladowy jest idealny do tynkowania i dekorowania tortów. Prosty do przygotowania, nie za słodki i bardzo przyjemny w użyciu. Dalej znajdziecie kilka wskazówek, żeby przygotowanie kremu poszło Wam gładko.
maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Jakich składników potrzeba do czekoladowego kremu maślanego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.

Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.

Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Do tego kremu użyłam czekolady 74%.

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę zostawiamy do ostudzenia. Podczas dodawania do kremu powinna mieć temperaturę pokojową, powinna być płynna i nie zaczynać gęstnieć.

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem czekoladowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.

Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

Przepis na maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym:

maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Joanna | chocololo.pl
Gładki, jedwabisty krem maślany z czekoladą i mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów i babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
 
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem do tortu, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z malin liofilizowanych)
mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo