Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym
Na blogu znajdziecie już czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym, który przygotowuje się z kakao. Ten jest z roztopioną czekoladą. Delikatnie czekoladowy, gładki i jedwabisty. Maślany krem czekoladowy jest idealny do tynkowania i dekorowania tortów. Prosty do przygotowania, nie za słodki i bardzo przyjemny w użyciu. Dalej znajdziecie kilka wskazówek, żeby przygotowanie kremu poszło Wam gładko.
Maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym
Jakich składników potrzeba do czekoladowego kremu maślanego?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.
Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.
Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Do tego kremu użyłam czekolady 74%.
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę zostawiamy do ostudzenia. Podczas dodawania do kremu powinna mieć temperaturę pokojową, powinna być płynna i nie zaczynać gęstnieć.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.
– Maślany krem czekoladowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.
Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.
Przepis na maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym:
MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
- 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
- 80 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
- Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.