Oto przepis na knedle ze śliwkami w trochę innej odsłonie niż tradycyjny z cukrem i cynamonem. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała gdzieś czekolady, a buszując w Internecie natknęłam się na serbską restaurację Ferdinand Knedle, gdzie sprzedawane są takie oto cuda obtaczane w różnych posypkach i z przeróżnymi nadzieniami. Nie musiałam już dalej szukać, wiedziałam co dam do środka i w czym obtoczę moje ziemniaczane kuleczki. Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.
Składniki na knedle (16 sztuk):
– 500 g obranych ziemniaków
– 30 g masła
– 120 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
– 1 jajko
– cukier waniliowy opakowanie
– 1 łyżka cukru
– 16 śliwek węgierek
– mały słoiczek Nutelli
Składniki na posypkę:
– 200 g orzechów laskowych
– 2 czubate łyżki bułki tartej
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić, dodać masło i utłuc na puree. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotować posypkę i nadzienie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i piec około 10 minut, cały czas ich pilnując. Upieczone orzechy będą mieć ciemniejszą skórkę, która będzie z łatwością od nich odchodzić. Wyciągnąć orzechy i odstawić do wystudzenia, następnie obrać je ze skórek i zmielić, uważając by nie zrobiło się masło orzechowe.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, kakao, brązowy cukier, cynamon i zmielone orzechy. Wszystko wymieszać.
Talerz lub płytką formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Nakładać na nią w odstępach po łyżeczce Nutelli (16 łyżeczek), najlepiej pomagać sobie drugą łyżeczką i starać się uzyskać nieco owalny kształt kremu (jak pestka ze śliwki). Wstawić do zamrażarki aż Nutella stwardnieje.
Śliwki umyć, osuszyć, nakroić do połowy aby z łatwością wyciągnąć pestkę, ale żeby śliwka nie rozerwała się na dwie osobne części.
Przygotowanie ciasta i lepienie knedli:
Do ziemniaków dodać jajko, cukier waniliowy, łyżkę cukru, i przesianą mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie i wyrobić ciasto. Ciasto będzie lepiące. Na stolnicę lub blat wysypać sporą ilość mąki i wyłożyć ciasto, posypać je mąką tak by wierzch nie lepił się i uformować kulę. Ciasto podzielić nożem na 16 równych części (każda po ok. 45 g).
Podsypując dłonie mąką brać po kawałku ciasta, zrobić z niego kulkę i spłaszczyć na cienki placuszek. Na środek placka kłaść śliwkę, a w śliwkę wsadzić zamrożoną porcję Nutelli. Ciasto delikatnie zlepić i uformować w dłoniach zgrabną kulkę. Knedle odkładać na podsypaną mąką stolnicę.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając je delikatnie drewnianą łyżką.
Wyciągane z wody knedle od razu obtaczać w przygotowanej posypce i podawać.
Smacznego!