Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem
Ostatni przepis na dyniowe ciasto był tak dobry, że postanowiłam zrobić go w jeszcze jednej wersji. Bardziej czekoladowej. Muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem śmietankowym z serka to rewelacja. Smakuje świetnie i trochę świątecznie, więc ląduje w dziale z przepisami na Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem puree z dyni. Przełożone prostym, lekko słonym kremem z serka śmietankowego. Wierzch polałam czekoladową polewą i posypałam płatkami migdałów. Co tu dużo pisać, gorąco Wam je polecam. Mam w głowie jeszcze pomysły na dyniowe ciasta, więc być może jeszcze przed Świętami pojawi się jakaś pyszna propozycja.

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem - wskazówki
Wskazówki do ciasta dyniowego.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Dynia – W tym przepisie użyłam piżmowej.
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 270 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 400-500 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 20-30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Ilość surowej dyni zależy od jej rodzaju np. hokkaido puści mniej wody niż np. prowansalska.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem z serka śmietankowego.
Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.
Ten pyszny, słonawy krem jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
Polewa czekoladowa.
Śmietanka – Słodka śmietanka kremówka 30-36%.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Jeśli chcecie użyć mlecznej, trzeba zwiększyć jej ilość do 70 g.
Przepis na formę 20×20.

Czekoladowe ciasto dyniowe z kremem - przechowywanie
Po przygotowaniu i przełożeniu kremem, ciasto dyniowe może spędzić do 10 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie najlepiej je spakować do szczelnego pojemnika lub zostawić w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 2-3 dni.

Smacznego!
Przepis na czekoladowe ciasto dyniowe z kremem:

CZEKOLADOWE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 270 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
- 140 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 55 ml oleju
- 50 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
- skórka otarta z pomarańczy
- 120 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem
- 260 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
- 80 g masła (miękkiego)
- 90 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 70 ml śmietanki 30-36%
- 45 g czekolady gorzkiej min. 60%
Dodatkowo
- 2 łyżki płatków migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
- Do większej miski dać puree z dyni, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko dokładnie.
- Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki, aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
- Do miski przesiać cukier puder, dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
- Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Na dolnym rozsmarować równomiernie krem i przykryć górnym. Lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowania polewy.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Wyłączyć gaz, do śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
- Odłożyć polewę do lekkiego przestudzenia, powinna pozostać płynna.
- Czekoladową polewą polać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów lub orzechami i schować do lodówki na 15 minut. Gdy polewa stężeje, ciasto jest gotowe.