Ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Jesienne ciasto bez pieczenia, w którym znalazła się duża porcja śliwek i pyszny, czekoladowy mus. Połączenie pyszne, idealnie słodkie. Mus ze śliwek pięknie pachnie cynamonem, a najlepiej połączyć go z galaretką pomarańczową. Brzoskwiniowa też się sprawdzi, choć polecam tą pierwszą. Do tego mus czekoladowy, który już kilka razy pojawił się na blogu w różnych deserowych propozycjach. Jest intensywnie czekoladowy, ale  wciąż delikatny. Na wierzchu znalazła się cienka warstwa bitej śmietany usztywnionej odrobiną żelatyny i wiórki  gorzkiej czekolady. Ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym jest pyszne, więc polecam Wam je gorąco.
ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia) - wskazówki

Jakich biszkoptów użyć do ciasta ze śliwkami i musem?

Najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers.

Czasem można znaleźć idealnie proste biszkopty, które ładnie i równo układają się w formie i nie ma dzięki temu „prześwitów”. Jeśli nie znajdziecie takich biszkoptów, tylko te z szerszymi końcami, to można je dociąć. Takie docięte biszkopty znajdziecie na zdjęciu pod spodem.

Biszkopty można nasączyć (nie jest to niezbędne, ponieważ zmiękną od warstwy jabłek) słabą herbatą, sokiem jabłkowym (jak w przypadku szarlotki) lub wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Namaczamy je szybko, aby zbytnio nie zmiękły. Namoczone biszkopty lepiej do siebie przylegają w formie, dlatego polecam je odrobinę nasączyć.

 

Warstwa ze śliwkami.

Śliwki – Użyłam śliwek węgierek.

Owoce myjemy, przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Dusimy je z cynamonem w garnku lub na patelni do momentu, aż będą miękkie i prawie całe rozpadną się na patelni. Zajmie to 20-25 minut. Ważne, aby dobrze odparować śliwki z soku. Na ostatnie 5 minut trzeba zdjąć pokrywkę i zostawić śliwki na mniejszym ogniu, mieszając je często.

Galaretka – Polecam pomarańczową, która nie zdominuje smaku śliwek i ładnie się z nim skomponuje. Jeśli jednak lubicie można dodać np. cytrynową lub brzoskwiniową. Można też pomieszać dwa smaki.

Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wrzątku i dodajemy do ciepłych śliwek. Całość odstawiamy do ostudzenia. Można zamieszać ją co jakiś czas. Gdy zgęstnieje i zacznie tężeć, wtedy trzeba wyłożyć ją na biszkopty i wyrównać.

ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Mus czekoladowy.

Prosty mus z zaledwie 3 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.

Czekolada – Gorzka  o zawartości kakao 60-70% i mleczna.

Śmietanka – Słodka śmietanka 36%.

W przepisie śmietanka podana jest dwukrotnie. To nie błąd. 400 ml śmietanki powinno być dobrze schłodzonej, ponieważ będzie ona ubijana i dodawana do czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w 200 ml śmietanki. Ona może być w temperaturze pokojowej lub z lodówki. To bez różnicy, ponieważ podgrzewamy ją, aby rozpuścić czekoladę.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do musu czekoladowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.

Przygotowany mus wykładamy na warstwę śliwkową, która jest już lekko schłodzona.

 

Bita śmietana i wiórki czekoladowe.

Śmietanka – Słodka śmietanka 36%, dobrze schłodzona.

Cukier – Do bitej śmietany używamy cukru pudru, można też dodać łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią.

Bitą śmietanę można odrobinę usztywnić żelatyną.

Do przygotowanej wg. przepisu żelatyny trzeba energicznie wmieszać łyżkę ubitej śmietanki. Tak rozmieszaną żelatynę delikatnie mieszamy szpatułką z resztą ubitej śmietanki.

– Jeśli podczas mieszania żelatyny z łyżką śmietanki zrobią się grudki, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej, wymieszać i letnią delikatnie wmieszać do ubitej śmietanki.

Jeżeli nie chcecie usztywniać żelatyną śmietanki, można zamiast niej dodać 100 g mascarpone i ubić wszystkie składniki razem (warstwa śmietanowa będzie odrobinę wyższa)

Wiórki czekoladowe – Z gorzkiej czekolady. Wystarczy zeskrobać 2 paski czekolady obieraczką do warzyw lub małym nożykiem.

 

Przepis na formę o wymiarach 28×23 cm.

ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia) - przechowywanie

Śliwkowe ciasto bez pieczenia można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

Smacznego!

Przepis na ciasto bez pieczenia ze śliwkami i musem czekoladowym:

ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto bez pieczenia z musem śliwkowym i czekoladowym. Na wierzchu bita śmietana i wiórki czekolady.
Przepis na formę 28x23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 220-250 g biszkoptów podłużnych

Składniki na warstwę śliwkową

  • 1,4 kg śliwek
  • 3 galaretki pomarańczowe + 200 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki cynamonu

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na bitą śmietanę

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • wiórki z gorzkiej czekolady (z 2 pasków czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie śliwek

  • Śliwki umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Wyłożyć je do garnka lub na dużą patelnię. Wsypać cynamon i wymieszać. Dusić owoce pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż puszczą sok.
  • Gdy śliwki puszczą sok, można zwiększyć moc palnika i dusić 20-25 minut, mieszając często. Śliwki powinny się rozpadać. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę, sok ze śliwek powinien całkowicie odparować.
  • Gotowe śliwki przełożyć do miski, zblendować na gładki mus.
  • Zagotować wodę i rozmieszać galaretki w 200 ml wrzątku. Wlać je do śliwek i wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie ułożyć nasączone biszkopty.*
  • Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę ze śliwkami i wyrównać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować mus.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady**.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na warstwę śliwkową i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Przygotowanie bitej śmietany

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Podgrzać żelatynę i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na puszystą masę śmietankę z cukrem pudrem.
  • Łyżkę ubitej śmietanki energicznie wmieszać do żelatyny, następnie całość delikatnie wmieszać do reszty śmietanki.***
  • Bitą śmietanę rozsmarować na musie czekoladowym i posypać wiórkami. Schłodzić jeszcze 15-30 minut.

WSKAZÓWKI

* Biszkoptów nie trzeba koniecznie nasączać, ale można. Może to być słaba herbata lub woda z cytryną. Biszkopty zanurzamy szybko z obu stron, żeby za bardzo nie namokły i układamy jeden przy drugim.
** Jeśli  czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
*** Gdy podczas mieszania żelatyny z łyżką śmietanki zrobią się grudki, można delikatnie podgrzać ją ponownie w kąpieli wodnej, wymieszać i letnią delikatnie wmieszać do ubitej śmietanki.
Słowo kluczowe bita śmietana, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mus czekoladowy, śliwki

Zobacz także:

szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady
szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
musowe ciasto z czekoladą i gruszkami
musowe ciasto z czekoladą i gruszkami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo