Cofnij
ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto bez pieczenia z musem śliwkowym i czekoladowym. Na wierzchu bita śmietana i wiórki czekolady.
Przepis na formę 28x23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 220-250 g biszkoptów podłużnych

Składniki na warstwę śliwkową

  • 1,4 kg śliwek
  • 3 galaretki pomarańczowe + 200 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki cynamonu

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na bitą śmietanę

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • wiórki z gorzkiej czekolady (z 2 pasków czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie śliwek

  • Śliwki umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Wyłożyć je do garnka lub na dużą patelnię. Wsypać cynamon i wymieszać. Dusić owoce pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż puszczą sok.
  • Gdy śliwki puszczą sok, można zwiększyć moc palnika i dusić 20-25 minut, mieszając często. Śliwki powinny się rozpadać. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę, sok ze śliwek powinien całkowicie odparować.
  • Gotowe śliwki przełożyć do miski, zblendować na gładki mus.
  • Zagotować wodę i rozmieszać galaretki w 200 ml wrzątku. Wlać je do śliwek i wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie ułożyć nasączone biszkopty.*
  • Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę ze śliwkami i wyrównać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować mus.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady**.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na warstwę śliwkową i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Przygotowanie bitej śmietany

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Podgrzać żelatynę i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na puszystą masę śmietankę z cukrem pudrem.
  • Łyżkę ubitej śmietanki energicznie wmieszać do żelatyny, następnie całość delikatnie wmieszać do reszty śmietanki.***
  • Bitą śmietanę rozsmarować na musie czekoladowym i posypać wiórkami. Schłodzić jeszcze 15-30 minut.

WSKAZÓWKI

* Biszkoptów nie trzeba koniecznie nasączać, ale można. Może to być słaba herbata lub woda z cytryną. Biszkopty zanurzamy szybko z obu stron, żeby za bardzo nie namokły i układamy jeden przy drugim.
** Jeśli  czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
*** Gdy podczas mieszania żelatyny z łyżką śmietanki zrobią się grudki, można delikatnie podgrzać ją ponownie w kąpieli wodnej, wymieszać i letnią delikatnie wmieszać do ubitej śmietanki.
Słowo kluczowe bita śmietana, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mus czekoladowy, śliwki