Śliwki umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Wyłożyć je do garnka lub na dużą patelnię. Wsypać cynamon i wymieszać. Dusić owoce pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż puszczą sok.
Gdy śliwki puszczą sok, można zwiększyć moc palnika i dusić 20-25 minut, mieszając często. Śliwki powinny się rozpadać. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę, sok ze śliwek powinien całkowicie odparować.
Gotowe śliwki przełożyć do miski, zblendować na gładki mus.
Zagotować wodę i rozmieszać galaretki w 200 ml wrzątku. Wlać je do śliwek i wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie ułożyć nasączone biszkopty.*
Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę ze śliwkami i wyrównać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować mus.
Przygotowanie musu czekoladowego
Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady**.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
Mus wyłożyć na warstwę śliwkową i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Przygotowanie bitej śmietany
Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Podgrzać żelatynę i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na puszystą masę śmietankę z cukrem pudrem.
Łyżkę ubitej śmietanki energicznie wmieszać do żelatyny, następnie całość delikatnie wmieszać do reszty śmietanki.***
Bitą śmietanę rozsmarować na musie czekoladowym i posypać wiórkami. Schłodzić jeszcze 15-30 minut.
WSKAZÓWKI
* Biszkoptów nie trzeba koniecznie nasączać, ale można. Może to być słaba herbata lub woda z cytryną. Biszkopty zanurzamy szybko z obu stron, żeby za bardzo nie namokły i układamy jeden przy drugim.** Jeśli czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.*** Gdy podczas mieszania żelatyny z łyżką śmietanki zrobią się grudki, można delikatnie podgrzać ją ponownie w kąpieli wodnej, wymieszać i letnią delikatnie wmieszać do ubitej śmietanki.
Słowo kluczowe bita śmietana, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mus czekoladowy, śliwki