Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym
Być może próbowaliście ciasta z jabłkami i lepką, czekoladową polewą. Znajdziecie je na blogu, wystarczy kliknąć TUTAJ. Miałam ochotę na to ciasto, ale pomyślałam, że może warto przygotować je z nieco innymi dodatkami. Padło na budyniowy krem maślany i czekoladową polewę. Klasyczną polewę ze śmietanki i czekolady. Ale wyszło dobre! Oczywiście posypane orzechami włoskimi. Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym jest pyszne, wilgotne od owoców i bardzo cynamonowe. Do tego budyniowy krem waniliowy pasuje znakomicie. Myślę, że spokojnie można przygotować je na Święta. Jeśli będziecie mieć ochotę na piernikową nutę, wystarczy zamiast cynamonu dodać przyprawę piernikową. Będzie idealnie.
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym - wskazówki do przepisu
Czekoladowe ciasto z jabłkami.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Może być też 12%. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 400 g jabłek. To ok. 2 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można użyć jasnej mąki orkiszowej typ 700.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w formie.
Krem budyniowy.
Budyń waniliowy – Użyłam budyniu bez w saszetce 40 gram. Przygotowany budyń będzie bardzo gęsty, trzeba go dokładnie podgrzać, żeby zgęstniał i nie miał mącznego posmaku.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej (ale takiej niższej pokojowej, może być miękkie z lekkim chłodem). Najlepiej użyć masła o zawartości tłuszczu 82-83%. Margaryna zupełnie nie sprawdzi się w przypadku kremu budyniowego, być może się utrze, ale smak nie będzie ten sam.
– Ucieramy masło, aż będzie jasne i puszyste. Jeśli masło podczas ucierania jest zbyt ciepłe, to warto na 5-10 sekund schować je do zamrażarki i ponownie utrzeć.
– Budyń dodajemy stopniowo w małych porcjach.
– Na samym końcu zawsze ubijam przez chwilę krem na najwyższych obrotach.
Czekoladowa polewa.
Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.
Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym - przechowywanie
Czekoladowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 3 dni.
Ciasto najlepiej kroić zaraz po wyjęciu z lodówki i zostawić kawałek/kawałki na ok. 15-20 minut przed podaniem w temperaturze pokojowej. Będzie delikatniejsze, kremy i polewa zmiękną.
Smacznego!
Przepis na ciasto z jabłkami i kremem budyniowym:

CIASTO Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 80 g masła (miękkiego)
- 1 jajko L (w temp. pokojowej)
- 50 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
- 140 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 400 g jabłek (2 małe jabłka)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
Składniki na polewę
- 70 ml śmietanki 30-36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 30 g orzechów włoskich (posiekanych)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie kremu
- 150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
- Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
- Krem równomiernie rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać orzechami. Schłodzić ciasto jeszcze 20-30 minut.