Cofnij
ciasto czekoladowe z jabłkami i kremem budyniowym

CIASTO Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Joanna | Chocololo
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, kremem budyniowym i czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko L (w temp. pokojowej)
  • 50 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 400 g jabłek (2 małe jabłka)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 30 g orzechów włoskich (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • 150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
  • Krem równomiernie rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać orzechami. Schłodzić ciasto jeszcze 20-30 minut.
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, ciasto z jabłkami, czekolada gorzka, czekolada mleczna, jabłka, krem budyniowy, polewa czekoladowa