1łyżeczkacukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
Składniki na polewę
70mlśmietanki 30-36%
40gczekolady gorzkiej
40gczekolady mlecznej
Dodatkowo
30gorzechów włoskich(posiekanych)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać.
Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie kremu
150 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (150 ml) wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty krem.
Krem równomiernie rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Przygotowanie polewy
Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać orzechami. Schłodzić ciasto jeszcze 20-30 minut.
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, ciasto z jabłkami, czekolada gorzka, czekolada mleczna, jabłka, krem budyniowy, polewa czekoladowa