Ciasto Michałek bez pieczenia

Ciasto Michałek bez pieczenia

Mam nadzieję, że ciasto Michałek (bez pieczenia) Was zachwyci i zniknie szybciej niż trwa jego przygotowanie. Jest całkiem proste do zrobienia, ale trzeba poświęcić mu nieco czasu, ponieważ rozpuszczone w śmietankach czekolady muszą dobrze się schłodzić. Całe ciasto też musi się schłodzić i poleżeć trochę w lodówce, aby biszkopty i herbatniki zmiękły, a całość ładnie się kroiła. Więc jak z samego rana zaczniecie pracę, to następnego dnia rano ciasto będzie gotowe, albo na odwrót, zaczniecie wieczorem i gotowe będzie na następny wieczór. Zresztą, co ja się Wam będę wcinać w pory przygotowań 🙂 Ważne, że ciasto Michałek jest absolutnie pyszne. Kremy są gęste, stabilne, przesmaczne. Dla przełamania słodyczy, pomiędzy michałkowym kremem jasnym i ciemnym jest warstwa wiśniowa. Są maślane herbatniki, są długie biszkopty i dużo orzeszków. Cudo, polecam gorąco!
ciasto michałek bez pieczenia

Ciasto Michłek bez pieczenia - wskazowki

Herbatniki – Klasyczne maślane herbatniki.

Biszkopty – najlepsze będą podłużne biszkopty włoskie savoiardi lub ladyfingers.

Czasem można znaleźć idealnie proste biszkopty (savoiardi zwykle takie są i mocniej chłoną nasączenie), które ładnie i równo układają się w formie i nie ma dzięki temu „prześwitów”. Jeśli nie znajdziecie takich biszkoptów, tylko te z szerszymi końcami, to można je przyciąć na równo. Wtedy spód będzie szczelny.

 

Krem michałkowy ciemny.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.

Czekolada – Gorzka 60-70 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne.

Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej przez 12 godzin, ale przy tej ilości na formę 20x20cm 8 godzin powinno wystarczyć. Jeżeli robicie większą ilość warto schładzać jednak 12.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę lub zblendować z rozpuszczoną czekoladą.

Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko ok. minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Mascarpone dodać do ubitej śmietanki delikatnie, przy użyciu miksera lub wmieszać przy pomocy szpatułki.

Nie ubijać całości zbyt długo, krem jest gęsty, ciężki, o truflowej konsystencji. Ubijany zbyt długo może się zwarzyć.

ciasto michałek bez pieczenia

Krem michałkowy jasny.

Śmietanka – Słodka śmietanka 36%. Nie zamieniamy jej na 30% ponieważ krem powinien być gęsty i treściwy.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%. Nie może to być mleko granulowane.

Czekolada – Biała czekolada.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne prażone.

Tak samo jak w przypadku kremu ciemnego przygotowana śmietanka z białą czekoladą i mlekiem w proszku powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej przez 12 godzin, ale przy tej ilości na formę 20x20cm 8 godzin powinno wystarczyć. Jeżeli robicie większą ilość warto schładzać jednak 12.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę lub zblendować z rozpuszczoną czekoladą.

Jasny krem jest gęsty, jednak nie tak gęsty i truflowy jak ciemny.

Wskazówka.  Fani słodko-słonych połączeń mogą 1/3 orzechów zastąpić solonymi lub delikatnie posolić kremy na etapie podgrzewania śmietanki.

Jeśli orzechy, mimo że prażone są blade, można posiekane podprażyć krótko na patelni. Przesypać do miski i zostawić do ostudzenia. Nie zostawiać na patelni, mogą się przypiec.

 

Warstwa wiśni.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do usztywnienia wiśni użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z przygotowanymi, ostudzonymi wiśniami i wykładamy na herbatniki.

Przepis na formę 20x20cm.

 

Chcesz przygotować ciasto w większej formie?

  • Jeżeli chcesz przygotować ciasto w  dużej blaszce  40×25 cm – zwiększ składniki x2.5.
  • Forma 36×25 cm – zwiększ składniki x2.25
  • Blacha 36×23 cm – zwiększ składniki x2.
  • Blaszka 28×23 – zwiększ składniki 1.6
ciasto michałek bez pieczenia

Ciasto Michałek bez pieczenia - przechowywanie

Pyszne ciasto Michałek bez pieczenia trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 3-4 dni.

ciasto michałek bez pieczenia

Smacznego!

Przepis na ciasto Michałek bez pieczenia:

ciasto michałek bez pieczenia

CIASTO MICHAŁEK BEZ PIECZENIA

Joanna | Chocololo
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Michałek to połączenie michałkowego kremu jasnego i ciemnego z warstwą wiśni.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g biszkoptów podłużnych
  • 160 g herbatników

Składniki na krem michałkowy ciemny

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 25 g mleka w proszku (tłuste; nie granulowane)
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzechów ziemnych (prażonych)

Składniki na krem michałkowy jasny

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g mleka w proszku (tłuste; nie granulat)
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g orzechów ziemnych (prażonych)

Składniki na warstwę wiśniową

  • 300 g wiśni mrożonych
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • ok. 20 g orzechów ziemnych (prażonych, posiekanych)
  • ok. 100-130 ml mocnej kawy (do nasączenia biszkoptów i herbatników)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremów etap 1

  • Krem michałkowy ciemny. Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez min 8 godzin, najlepiej przez noc.
  • Krem michałkowy ciemny. Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez min 8 godzin, najlepiej przez noc.

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą dużo soku. Odlać 30 ml soku do kieliszka i rozmieszać ze skrobią.
  • Gotować wiśnie, aż płyn zredukuje się o ½ (owoce powinny być miękkie, prawie się rozpadać), po czym wlać rozmieszaną skrobię i dokładnie wymieszać, aż całość zrobi się gęsta i błyszcząca (od dodania skrobi, gotować wiśnie na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund). Zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • W niewielkim garnuszku zalać żelatynę zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Składanie ciasta

  • Orzechy do obu kremów drobno posiekać i odłożyć.
  • Formę wyłożyć papierem. Podłużne biszkopty nasączyć kawą (bardzo krótko, ponieważ mocno chłoną płyn) i wyłożyć ściśle spód.
  • Przygotowanie kremu michałkowego ciemnego. Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, najmniejsze obroty). Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.
  • Krem wyłożyć równomiernie na biszkopty, delikatnie rozsmarować i wyrównać.
  • Na kremie ułożyć warstwę herbatników. Wcześniej szybko nasączać je kawą (tylko jedną stronę), układać je nasączoną stroną do góry.
  • Przygotowanie warstwy wiśni. Napęczniałą żelatynę krótko pogrzać, powinna zrobić się płynna. Ciepłą wmieszać do ostudzonych wiśni.
  • Wiśnie wyłożyć równomiernie na herbatniki i rozsmarować. Przykryć drugą warstwą herbatników, wcześniej nasączonych w kawie. (krótko nasączone jedną stroną, układamy nasączoną stroną do góry).
  • Ciasto schłodzić przez 20 minut w lodówce.
  • Przygotowanie kremu michałkowego jasnego. Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie dość gęsta.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, na najmniejszych obrotach). Do kremu wmieszać delikatnie, szpatułką orzeszki.
  • Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki, rozsmarować i wyrównać.
  • Całe ciasto schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez 12 (całą noc).

Dekoracja

  • Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance, gdy ostygnie przelać ją do woreczka cukierniczego. Na schłodzonym cieście zrobić paseczki z czekolady.
  • Można schłodzić ciasto jeszcze 15 minut, aby polewa lekko zastygła i posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, wiśnie

Zobacz także:

ciasto snickers bez pieczenia
ciasto snickers bez pieczenia
ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)
ciasto ze śliwkami i musem czekoladowym (bez pieczenia)
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x